ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Είστε ο πιο ψεύτης και αποτυχημένος Έλληνας πρωθυπουργός

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Είστε ο πιο ψεύτης και αποτυχημένος Έλληνας πρωθυπουργός

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και προσωπικούς χαρακτηρισμούς απευθύνθηκε στη δευτερολογία του για το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε για χυδαιότητα λόγου που είναι η επιβεβαίωση της ενοχής και της κατάρρευσής του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν χρειάζεται να συστηθείτε, σας ξέρουν όλοι οι Έλληνες. Η ταυτότητά σας γράφει ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και πιο αποτυχημένος Έλληνας πρωθυπουργός», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «στο ληξιαρχείο της ιστορίας θα γράφει πολύ σύντομα ότι θα είστε και πιο νέος τέως πρωθυπουργός».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε αν είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που υποσχέθηκε τη 13η σύνταξη, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις και αντ' αυτού έβαλε στο υπερταμείο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, θυμίζοντας το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Απαντώντας στα στοιχεία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έγιναν μηδέν πλειστηριασμοί κατοικιών και 500 το 2016, τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν πολλές δεκάδες χιλιάδες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι στις 19 Οκτωβρίου στον δήμο Ευόσμου θα βγουν στο σφυρί οκτώ εργατικές κατοικίες. «Αυτή είναι η δικιά σας κληρονομια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Απαντώντας τα δάνεια των κομμάτων και τον κίνδυνο από την μη αποπληρωμή τους, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία για το πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια και πώς θα εξυγιανθούν τα οικονομικά του κόμματος και επανέλαβε ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις του 2015.

Ανεβάζοντας διαρκώς την ένταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε ζητώντας από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πει ποιες είναι οι εμπράγματες εγγυήσεις για τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η λογική της χρηματοδότησης ήταν διαφορετική όταν έπαιρνε δάνεια Νέα Δημοκρατία.

«Εμπράγματες εγγυήσεις βάλατε; Θέλω να το ακούσω για τα πρακτικά της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο ύφος, δεν παρέλειψε να πει ότι η οικονομία στενάζει και οι επενδυτές αρνούνται να επενδύσουν εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε την ουσία της κριτικής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. «Θα έρθουν τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στη Βουλή;» ρώτησε απαιτώντας να διερευνηθεί αν έγινε έλεγχος στην επιτροπή. Χαρακτήρισε δε εύλογο το ερώτημα της ΝΔ να έρθουν οι φάκελοι των πόθεν έσχες στην Επιτροπή Διαφάνειας.

Αναφερόμενος στο υψηλό τίμημα της δημοπρασίας, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καναλάρχες προσδοκούν εκλεκτικές σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση, δίνοντας παραπάνω τίμημα από όσο αντέχει η αγορά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ και ζήτησε άλλη μια φορά να κάνει δήλωση: «Θέλω να το πείτε ότι ναι η δικαιοσύνη όταν λαμβάνει απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον σφυγμό της κοινωνίας».

Στο αποκορύφωμα της έντασης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν γνωρίζει τον Ρουσσώ και τα περί διάκρισης των εξουσιών (sic), καταγγέλλοντας ότι «δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία με λαϊκά δικαστήρια η Ελλάδα, τη λύσαμε αυτήν την εκκρεμότητα ιστορικά», σε μια έμμεση αναφορά στον Εμφύλιο.

Δεν νομίζω ότι καταλάβατε τι είπατε. Διότι, ίσως ο Ρουσσώ και η έννοια της διάκρισης των εξουσιών να σας είναι λίγο ξένη, ξέρετε όταν κάνετε τέτοιες αναφορές δεν αρκεί να σας τις γράφει κάποιος λογογράφος, πρέπει να τις καταλαβαίνετε κιόλας, αλλά η χώρα αυτή δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία, λαϊκά δικαστήρια εδώ πέρα δεν θα στηθούν, τη λύσαμε ιστορικά αυτήν την εκκρεμότητα, κ. Τσίπρα, και δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι «βεβαίως, και υπάρχει σκάνδαλο Siemens», εξηγώντας: «Εμείς πετύχαμε έναν συμβιβασμό με την εταιρεία, αν δεν σας αρέσει να τον αλλάξετε. Αυτό μπορέσαμε, αυτόν πετύχαμε».

Ανταπάντησε δε με σφοδρότητα για το ζήτημα του δανείου στην εφημερίδα Κήρυκας Χανίων, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να ντρέπεται που το ανακινεί, καθώς καλύπτεται από εμπράγματες εγγυήσεις.

Στη συνέχεια πέρασε στο ζήτημα Καλογρίτσα, κάνοντας λόγο για «κάτι κατσάβραχα στην Ιθάκη» που παρουσιάζονταν «σαν ακίνητα στο Μονακό».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν άκουσε ούτε είπε κουβέντα για τα θαλασσοδάνεια του ALTER και τον κ. Κουρή, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό αγαπημένο παιδί του αυριανισμού. «Όταν λέω ότι είστε πιο παλιός από το παλιό αυτό εννοώ», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας.

Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε στα πρόσωπα των κ.κ. Κοντομηνά και Λαζόπουλου, καταλήγοντας ότι «δεν περίμενα ότι θα είστε τόσο χυδαίος».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους προειδοποιίησε μεταξύ αστείου και σοβαρού να προσέξουν γιατί με βάση τις δημοσκοπήσεις ένας στους τρείς θα είναι στη νέα Βουλή.

«Σε επτά χρόνια πήρα τρία πτυχία από κορυφαία πανεπιστήμια, εσείς κάνατε δέκα χρόνια να πάρετε πτυχίο», είπε στη συνέχεια, ισχυριζόμενος ότι αγωνιζόταν επαγγελματικά και πολιτικά και τώρα κάνει αγώνα αρχών. Αποκάλεσε δε αλλόκοτη τη συμμαχία ριζοσπαστικής αριστεράς και εθνικολαϊκιστικής δεξιάς, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ανεβήκατε με τη λάσπη και πέφτετε μέσα. Δεν θα σας ακολουθήσω», είπε και ζήτησε προκήρυξη εκλογών.

«Από σήμερα θα σας αφήσω στην μοναξιά σας να πασχίζεται να αποφασίσετε ποιος είναι πιο διαπλεκόμενος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε ένα σχόλιο που –όπως είπε– άκουσε σε προεκλογική ομιλία του εξωτερικού: «Όσο εσείς ρίχνετε το επίπεδο, εγώ το ανεβάζω».

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ενότητα της χώρας, την οποία θα διεκδικήσει.

«Χρέος μας είναι να ενώσουμε το λαό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ