ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Με την κυβέρνησή μας «η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της»

Τσίπρας: Με την κυβέρνησή μας «η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της»
Στιγμιότυπο από την πρωτολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Τη δέσμευση ότι με την κυβέρνησή του «η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της» κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την 8ωρη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να ήταν συμπαραστάτης του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως –όπως είπε– δεν επέλεξε το στρατόπεδο αυτό.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας υπστήριξε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας έχει αποδείξει στα δύσκολα τη συνοχή της, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για δύο παραδοχές του κ. Μητσοτάκη, για την Siemens και τον «Κήρυκα Χανίων».

«Μάθαμε από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο Siemens»., είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης αποπλήρωσε τον τεχνικό εξοπλισμό του γραφείου του, αλλά μόνο όταν έσκασε η υπόθεση.

Προς τούτο επικαλέστηκε επιστολή της ιδιαιτέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κας Τσακάλου προς τον προϊστάμενό της, σύμφωνα με την οποία ο κ. Φίσερ («τα κεντρικά δηλαδή της εταιρείας») δεν αποδέχονται να πληρώσουν τον εξοπλισμό του κ. Μητσοτάκη.

Στην άλλη υπόθεση, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καταδείξει μια αντίφαση: ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε μεν σήμερα ότι θα μπει σε ρύθμιση για εφημερίδα Κήρυκας Χανίων, παραδοχή που έρχεται δε σε σύγκρουση με προηγούμενη δήλωση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι το δάνειο το έχει αναλάβει ένας εκ των εγγυητών.

«Ο καθένας στον τόπο αυτό έχει τη διαδρομή και την περπατησιά του», συμπερανε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι από «την πρώτη στιγμή συμμάχησε με τις πιο ακραίες δυνάμεις του μιντιακού κύκλου».

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την απουσία από τη συζήτηση, τριών πρώην προέδρων της ΝΔ, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρατηρώντας ότι «κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι η απουσία αυτή είχε ένα βαθύτερο νόημα».

Όσον αφορά τα δάνεια των κομμάτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι –ακόμη και αν το 100% της κρατικής επιχορήγησης προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δοθεί στις τράπεζες– θα απαιτηθούν 122 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά της η ΝΔ και 443 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά του το το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δάνειο 8 εκατ. ευρώ που εξυπηρετεί, ανέφερε απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του Κυριάκου. Μητσοτάκη.

Για τους πλειστηριασμούς, μετά από ενημέρωση που είχε από δήμαρχο Ευόσμου Πέτρο Σούλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην τριτολογία του δεν υπάρχει καμία εργατική κατοικία στον εν λόγω δήμο (σ.σ. νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υποστηρίξει πως βγαίνουν σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες στο δήμο Ευόσμου). Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν έχει γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, είπε ο κ. Τσίπρας.

Διευκρινίσεις για την απόφαση του Eurogroup

Παρεμβαίνοντας νωρίτερα, επ’ ολίγον, μετά τη δευτερολογία Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έδωσε διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα του Eurogroup: «Δεν είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση», είπε παραπέμποντας στην επίσημη ανακοίνωση.

«Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτά που είπατε κ. Μητσοτάκη, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε τις ανακοινώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα 15 προαπαιτούμενα».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι για «τεχνικούς λόγους», από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των χρηματοροών του Σεπτεμβρίου, δεν υπήρχε έκθεση για το σύνολο των χρηματοροών των τελευταίων μηνών όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ως εκ τούτου δεν καταβλήθηκε σήμερα το σύνολο των χρημάτων.

«Το 1,1 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή χρεών και το 1,7 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το 1,7 πρέπει να υπάρχει πλήρης αναφορά, να υπάρχουν εκθέσεις και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το 1,7 δισ. δεν θα δοθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ότι δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα, είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε ομόλογα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η διαπλοκή και ο Ρουσσώ

Από τις ιδιαίτερες στιγμές της τριτολογίας του πρωθυπουργού ήταν η απάντησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είχει πει προηγουμένως αναφερόμενος στον Ρουσσώ.

«Δεν νομίζω ότι καταλάβατε τι είπατε. Διότι, ίσως ο Ρουσσώ και η έννοια της διάκρισης των εξουσιών να σας είναι λίγο ξένη, ξέρετε όταν κάνετε τέτοιες αναφορές δεν αρκεί να σας τις γράφει κάποιος λογογράφος, πρέπει να τις καταλαβαίνετε κιόλας, αλλά η χώρα αυτή δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία, λαϊκά δικαστήρια εδώ πέρα δεν θα στηθούν, τη λύσαμε ιστορικά αυτήν την εκκρεμότητα, κ. Τσίπρα, και δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να πήγε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και να μην έχει τρία πτυχία, αλλά γνωρίζει ότι «ο Ρουσσώ δεν μίλησε για διάκριση των εξουσιών, αλλά για το κοινωνικό συμβόλαιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ