ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βιβλίο του Ολάντ, το Grexit, o Πούτιν, οι δραχμές και η απάντηση του Μαξίμου

Το βιβλίο του Ολάντ, το Grexit, o Πούτιν, οι δραχμές και η απάντηση του Μαξίμου
REUTERS/Philippe Wojazer

Το βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

Σε ένα κεφάλαιο, μάλιστα, θέση έχουν το Grexit, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται να περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σ' αυτήν ο ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα τον είχε ρωτήσει εάν θα μπορούσε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Οι συγγραφείς αφιερώνουν αρκετές σελίδες στα γεγονότα του 2015 και την απειλή του Grexit -ένα ενδεχόμενο που ο Ολάντ δεν θέλει καν να ακούει. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».

Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας.

Κρίσιμο σημείο είναι εκεί όπου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφωνεί στον Φρανσουά Ολάντ και του λέει, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Παρατίθεται ο εξής διάλογος:

Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ολάντ: Είναι ικανοί... Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.

Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί:

Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα; της λένε.

Στο βιβλίο επίσης περιγράφεται ένα, σχετικό με το ελληνικό ζήτημα, τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ:

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (...) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν.

Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς ότι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή εξέταζε σοβαρά να φύγει από την ΕΕ.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε.

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:

Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί.

Στα γαλλικά αυτά σενάρια το Μαξίμου απαντά:

Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν (σσ Τσίπρα με Πούτιν), ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στο θέμα αναφέρεται και η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της, όπου αναφέρει:

Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό. Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ