ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μετέδωσαν οι ρεπόρτερ του CNN Greece απο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι μετέδωσαν οι ρεπόρτερ του CNN Greece απο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις εγκαταστάσεις του Κλειστού του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

«Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη - Δημοκρατία - Δίκαιη Ανάπτυξη». Αυτό είναι το ιδεολογικο-πολιτικό τρίπτυχο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε χθες στις 8 το βράδυ τις εργασίες του.

«Συνέδριο ταυτότητας» το χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου έναν χρόνο μετά τις δεύτερες νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογές.

Το κόμμα εμφανίζεται πιο συμβιβάστικό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιταγές και χωρίς έναν σημαντικό αριθμό στελεχών του με τα οποία συμπορεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το κείμενο θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής οι εργασίες θα περιλαμβάνουν απολογισμό όλης της πορείας του κόμματος μέχρι τις εκλογές, έναν απολογισμό για την έντονη περίοδο των διαπραγματεύσεων και για τη διάσπαση του κόμματος την οποία το κείμενο θέσεων χαρακτηρίζει ως προδιαγεγραμμένη.

Στην ατζέντα των ομιλιών τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπούνε θέματα όπως το μέλλον της Αριστεράς και της Ευρώπης και οι δυνατότητες για συνεργασίες, καθώς επίσης και μία δέσμη προτάσεων για το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος στη συνέχεια.

Σε αυτήν την πρώτη μέρα του συνεδρίου τα φώτα στράφηκαν –όπως ήταν αναμενόμενο– στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας – οικονομία, αξιολόγηση, τηλεοπτικές άδειες–, αλλά και στην περίοδο του δημοψηφίσματος, την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τις αδυναμίες του και το μέλλον του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

Περάσαμε από συμπληγάδες αλλά μείναμε όρθιοι. Και από τις μάχες που δώσαμε βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι και πιο ισχυροί.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και κυρίως προς τους δανειστές.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς Βερολίνο και Βρυξέλλες ήταν ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση τηρεί τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και εκείνοι. Επομένως, όταν ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί και τα μέτρα για το χρεός.

Αυτή η αξίωση ήταν και η είδηση της χθεσινής ομιλίας και ένα από τα δύο σημεία όπου οι σύνεδροι χειροκρότησαν περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Το άλλο ήταν στο κλείσιμο της ομιλίας του, όταν ο πρωθυπουργός μίλησε για τα «σκυλιά που δεν έχουν δόντια να δαγκώσουν».

Από τις χαρακτηριστικές στιγμές ήταν η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στο Φώτη Κουβέλη. Χαιρετίζοντας την παρουσία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Δραγασάκης συμπλήρωσε με νόημα «του συντρόφου Φώτη».

Η παρουσία της ηγετικής φυσιογνωμίας της τουρκικής Αριστεράς Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş) ξεσήκωσε τους συνέδρους και κυρίως τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της νεολαίας του κόμματος είχαν από νωρίς πάρει θέσει στα ορεινά του Κλειστού, έχοντας απλώσει πανό το οποίο έγραφε: «Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξει, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ Ντεμιρτάς 2016 10 13 Αλέξανδρος Ζωντανός 2612396

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατίκού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς μιλά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ