ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο γραμμές στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο γραμμές στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Εν αναμονή των παρεμβάσεων των κορυφαίων στελεχών που επί της ουσίας θα δώσουν και το στίγμα τού τί είδους κυβέρνηση και κόμμα θέλουν εξελίσσονται οι εργασίες του 2ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εντάσεις, ωστόσο γίνονται σαφείς δύο διακριτές γραμμές. Η πρώτη γραμμή ακολουθεί την λογική της ομιλίας Τσίπρα που θέλει την κυβέρνηση αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της χωρίς να λυγίζει και χωρίς να υποκύπτει στους εκβιασμούς. Η δεύτερη γραμμή πατάει κυρίως πάνω στην αντίληψη της ομάδας των 53 που θεωρούν πως το πάση θυσία στην κυβέρνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί την μοναδική επιλογή εάν το τίμημα είναι το κόμμα να χάσει την επαφή του με την κοινωνία. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει πάντως διαβαθμίσεις ως προς την έκφρασή της δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως άτυπος ηγέτης της ομάδας των 53 με την ιδιότητα του υπουργού των Οικονομικών εφαρμόζει στο ακέραιο την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία.

Πάντως την Κυριακή στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής θα κατέβει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο από όλες τις τάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφευχθούν οι σκληρές ομαδοποιήσεις και ότι θα επιχειρηθεί μία χαλάρωση της λειτουργίας των τάσεων οι οποίες όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του λειτουργούσαν ως κόμματα μέσα στο κόμμα.

Στους διαδρόμους του συνεδρίου πάντως κυριαρχεί το θέμα του ανασχηματισμού. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα το πότε θα γίνει, ωστόσο όλοι πιστεύουν πως με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του υπονόησε πως είναι θέμα χρόνου το να αναδομήσει την κυβέρνησή του. Προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί πως ο χρόνος του ανασχηματισμού θα κριθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταλάβει πως οι εταίροι θα προσπαθήσουν να παίξουν καθυστερήσεις τότε δεν θα περιμένει και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος άμεσα.

Τότε θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός κυβέρνησης αρκετούς σημερινούς υπουργούς, κάποιοι εκ των οποίων θα αναλάβουν ρόλους στην Κουμουνδούρου ώστε να ενισχυθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ