ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: Κάναμε λάθη αλλά το προσφυγικό είναι πια διαχειρίσιμο

Γ. Μουζάλας: Κάναμε λάθη αλλά το προσφυγικό είναι πια διαχειρίσιμο
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Παρά τις πολλές δυσκολίες και τα λάθη η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει σοβαρά και αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος» και προσέθεσε πως από τη χώρα πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες και εγκλωβίστηκαν 60 χιλιάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο καθώς όπως διαπίστωσε ο κ. Μουζάλας, δεν αντιμετώπισε καμία επιδημία, προχώρησε σε δημιουργία δομών φιλοξενίας, εκκένωσε την Ειδομένη χωρίς τραυματισμούς και επεισόδια, εμβολίασε και έστειλε στο σχολείο χιλιάδες προσφυγόπουλα, με μεγάλη επιτυχία.

«Τα παιδάκια πάνε σχολείο, μέσα σε 3 μήνες, δεν έχει ξαναγίνει». «30 χιλιάδες παιδάκια αρχίζουν και πηγαίνουν σχολείο, έχουν εμβολιαστεί όλα, τρώνε, κοιμούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτυχία στις προσπάθειες έγινε «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα πολιτικά και όταν ένα αριστερό κόμμα το αντιμετωπίζει πολιτικά το κάνει διαφορετικά απ' ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Οι γνώσεις ήταν λίγες και τα λάθη πολλά, αλλά η κυβέρνηση ήταν παρούσα σε κάθε στιγμή της διαδικασίας και μπορεί να υπερηφανεύεται για την επιμονή της στην παραδοχή της αλήθειας.

«Έχουμε σχέδιο, εφόσον ισχύει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», υπογράμμισε ακόμη και προσέθεσε ότι «ένα κομμάτι του κόμματος την πολέμησε, προσωποποίησε τον πόλεμο ενάντια σ' αυτή τη συμφωνία σε μένα». Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να πάρουμε.

Ο υπουργός θέλησε να αποτινάξει την ταμπέλα του ονόματός του δίπλα από την συμφωνία κάνοντας για λόγο για συμφωνία που «δεν είναι του Μουζάλα, όπως τα οικονομικά μέτρα δεν είναι μέτρα Τσακαλώτου. Είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούσαμε να πάρουμε. Όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα πρέπει να προτείνει κάτι άλλο».

Είπε ότι από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μετά, «έχω στοχοποιηθεί από μερίδα του κόμματος που μονοπωλεί τον τίτλο του δικαιωματικού, του αριστερού, του ανθρωπιστή, ως λιγότερο δικαιωματικός, αριστερός και ανθρωπιστής. Ας μαζευτούμε. Εγώ σας λέω: χαράξτε μια γραμμή, αν συμφωνούμε να την ακολουθήσουμε. Αν δεν συμφωνούμε, οι μαγκιές έξω από το συνέδριο να σταματήσουνε, βλάπτουν, δεν βοηθάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Αναφέρθηκε και στις αδυναμίες στην έως τώρα αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επισημαίνοντας την έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπουργείων, κυβέρνησης και κόμματος.

«Η κυβέρνηση είναι με έναν μηχανισμό διαφορετικό από εκείνον που θα ήθελε, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν είναι μαζί της αλλά εναντίον της, όπως και επιμελητήρια και επιστημονικοί σύλλογοι, μια κοινωνία που είχε μάθει να φοβάται, αλλά «εμείς την ξεφοβίσαμε». «Είναι δύσκολος ο καλός συντονισμός, αλλά θα βελτιωθεί», είπε.

Τέλος ο κ. Μουζάλας όρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα του προσφυγικού είναι πλέον το άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ