ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λαφαζάνης και τα... τετράποδα κούριερ της δραχμής

Ο Λαφαζάνης και τα... τετράποδα κούριερ της δραχμής

Μία φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη εκτός προγράμματος αλλά με... γαϊδουράκια, κατά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία, φαίνεται ότι στάθηκε αφορμή για να πυροδοτηθούν τα σενάρια για την εκτύπωση δραχμών από τους Ρώσους.

Με αφορμή το βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να τα λέει αυτά» που περιλαμβάνει τις εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde, η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο σημερινό της φύλλο αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ τον «ρόλο» του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον επίμαχο διάλογο για το τύπωμα δραχμών στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Στις 18 Ιουνίου ο πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με σημαντικούς Ρώσους "παίκτες", τις οποίες πραγματοποίησε μαζί με τον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Συνάντησαν αρχικά τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τον οποίο συζήτησαν ενεργειακά θέματα και το θέμα του αγωγού. Ακολούθως ο πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός συνάντησαν και αντιπροσωπεία της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. [...]

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βλαντιμίρ Ντιμιτρίεφ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας. [...].

Όταν η συνάντηση τελείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες πολιτικοί και οι συμμετέχοντες έκαναν "πηγαδάκια" για λίγα λεπτά. Σε ένα εξ αυτών συζητούν σε χαλαρό κλίμα οι Ντιμιτρίεφ και Λαφαζάνης, ενώ προστίθεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κουβέντα πάει στις διαπραγματεύσεις, τα ζητήματα τίθενται ακροθιγώς, μέχρι που σε κάποια φάση ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ρώτησε τον τραπεζίτη:

"Αλήθεια, μπορείτε εσείς να τυπώσετε χρήματα άλλης χώρας;". Η παρέα "πάγωσε". Ο τραπεζίτης με αμήχανο ύφος αλλά χαμογελώντας απάντησε καταφατικά. "Και πως το στέλνετε;", συνέχισε ο Π.Λαφαζάνης. Οι συμμετέχοντες γελούσαν πια κανονικά. "Και με γαϊδουράκια, μπορούμε", απάντησε ο τραπεζίτης. Η συζήτηση έληξε εκεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ