ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεσες πρωτοβουλίες για αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησε η Φ. Γεννηματά

Άμεσες πρωτοβουλίες για αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησε η Φ. Γεννηματά
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Μετά την ολοκλήρωση της Προσυνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αποκάλυψε πως ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαμήνυσε ότι χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις που να τηρούνται από όλους και πως «απαιτείται ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην πράξη, διαφορετικά η συμφωνία θα καταρρεύσει και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη».

«Μετέφερα μήνυμα αγωνίας από τα νησιά μας. Οι νησιώτες μας σηκώνουν πάρα πολύ μεγάλο βάρος από την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Από την έναρξη της εφαρμογής της έχουν τριπλασιαστεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά. Γι’ αυτό ζήτησα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές άμεσες πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών», τόνισε η επικεφαλής της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ακόμη ζήτησε να υπάρξει ένα «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για να ενισχύσουμε τις τοπικές οικονομίες που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά και ειδική μέριμνα για τα παιδιά και κυρίως τα ασυνόδευτα».

Η κ. Γεννηματά καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια και ανικανότητα» που έχουν φέρει την χώρα σε αδιέξοδο.

«Αυτή τη στιγμή 15.500 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα υποδοχής μόνο για 8.000. Από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας οι πρόσφυγες στα νησιά έχουν τριπλασιαστεί και συνεχώς αυξάνονται. Η διαχείριση όσων έχουν ταυτοποιηθεί, μπορεί να γίνει είτε σε άλλο μέρος της Ελλάδας, είτε σε άλλο κράτος- μέλος της Ένωσης. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί πλέον η αποστολή στελεχών από τα κράτη-μέλη για την ενίσχυση των υπηρεσιών», είπε η βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ