ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Το κόμμα χρειάζεται σοκ για να γειώνει την κυβέρνηση

Σκουρλέτης: Το κόμμα χρειάζεται σοκ για να γειώνει την κυβέρνηση
Eurokinissi

«Η απουσία ενός συλλογικού καθοδηγητικού πολιτικού κέντρου από την κυβέρνηση φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και σε αρκετές περιπτώσεις επηρέασε και το αποτέλεσμα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στη Real News.

«Είναι κάτι που ακούστηκε κατά κόρον στη διάρκεια του Συνεδρίου. Η εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος πρέπει να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν στιγμές που ένιωσε έλλειψη αλληλεγγύης απάντησε καταφατικά και εξήγησε: «Το θεωρώ απότοκο της έλλειψης του συλλογικού καθοδηγητικού πολιτικού κέντρου. Την αλληλεγγύη την βρίσκαμε, όμως, στα απλά στελέχη και τον κόσμο της Αριστεράς».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι έπρεπε να στηριχθούν περισσότερο από άλλους υπουργούς ή από το κόμμα «όλοι όσοι βρεθήκαμε απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αντιπαρατεθήκαμε με κατεστημένες δυνάμεις ή είχαμε πάρει μέρος σε σκληρές συζητήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του λαού μας, έχουμε ανάγκη αλληλεγγύης και στήριξης».

«Το κόμμα έχει ανάγκη από ένα σοκ πολιτικοποίησης για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του. Να στηρίζει τη κυβέρνηση, να τη γειώνει κοινωνικά, αλλά και να αποτελεί τη συνείδησή της. Στο Συνέδριο φάνηκε ότι έχουν σπάσει τα στεγανά ανάμεσα στις υφιστάμενες τάσεις, κατά συνέπεια βρίσκονται σε μια φάση ανασύνθεσης. Το ζητούμενο πάντα είναι η λειτουργία των τάσεων να μην υποκαθιστά τις πολιτικές διαδικασίες των συλλογικών οργάνων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η διαφορετική οπτική για τα πράγματα που καταθέτει το κάθε ένα στέλεχος κυβερνητικό ή μη, δεν συνιστά πάντα προσπάθεια απάντησης ή τυφλής αντιπαράθεσης. Το βλέπω περισσότερο ως μια ανάγκη εμβάθυνσης σε ένα αναγκαίο διάλογο για όσα μάς συνέβησαν, αλλά και όσα έχουμε μπροστά μας. Εξάλλου, ο χώρος μας χαρακτηρίζεται από μια δημοκρατική κουλτούρα ανοιχτού διαλόγου, πολλές φορές και μπροστά στον κόσμο της Αριστεράς».

Όσο για εκείνους που σχολιάζουν ότι με την ομιλία του στο συνέδριο «γεννήθηκε ένας δελφίνος» απάντησε:

«Εδώ γελάνε... Κατανοώ την επαγγελματική «διαστροφή» ορισμένων δημοσιογράφων να ανακαλύπτουν κάθε φορά ρήγματα, αντάρτες ή «δελφίνους», αλλά, δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το Συνέδριό του πολιτικά ενωμένος, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται στην ευρύτατη υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης».

Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι «μέσα στους κύκλους των δανειστών υπάρχουν απόψεις που επιθυμούν διακαώς να καθορίσουν τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου».

«Προφανώς μια τέτοια διάθεση έχει πολιτικό υπόβαθρο και στόχευση. Θα μιλήσω για το δικό μου χαρτοφυλάκιο. Στην ενέργεια γίνανε τόσο πολλά τον τελευταίο χρόνο, όσα δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε σε αντίστοιχο χρόνο. Ο απολογισμός μας έχει αδιαμφισβήτητα θετικό πρόσημο. Ενώ στα ζητήματα της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής η χώρα πρωταγωνιστεί στη υλοποίηση μεγάλων έργων, που την καθιστούν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Δεν είμαι βέβαια πρόθυμος να υπηρετήσω τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων του προγράμματος Σαμαρά – Βενιζέλου, που είναι εκτός της συμφωνίας που υπογράψαμε. Αναφέρομαι, όπως καταλάβατε, στην καταστροφική και αδιέξοδη πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αναφέρθεί πριν απο μερικές ημέρες μιλώντας στο CNN Greece και τη Βούλα Κεχαγιά στις προσπάθειες των δανειστών να επέμβουν και στη σύνθεση της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ