ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση

Τσίπρας: Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όποια και αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του.

«Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό, δεν είχαμε απέναντί μας μόνο τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης. Είχαμε και τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εκλογή του φρόντισε να αλλάξει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φροντίζοντας να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της εκλογής του» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Φρόντισε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ πατώντας πάνω στην πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται. Στόχος του ήταν να μην γίνει κανένας διαγωνισμός και για αυτό υπονόμευσε την προσπάθεια συγκρότησής του. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η διενέργεια του διαγωνισμού χωρίς τη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Δηλαδή, μας κατηγορούν που επιλέξαμε τη μοναδική εναλλακτική λύση που είχαμε εξαιτίας της δικής τους απόφασης».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λέει «συνειδητά ψέματα» όταν αναφέρει πως «για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο αρμόδιος υπουργός». Όπως είπε, για τους όρους αποφάσισε η βουλή των Ελλήνων.

«Το πραγματικό διακύβευμα ήταν αν επιτέλους σε αυτόν τον τόπο αποφασίζει η βουλή, η εκλεγμένη κυβέρνηση και οι εκλεγμένοι βουλευτές ή τα οργανωμένα συμφέροντα» πρόσθεσε.

«Όχι μόνο δεν θα σωπάσουμε αλλά υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και να την πούμε δημόσια. Είναι ακραία ειρωνικό αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη να κάνουν κριτική σε εμάς, που το μόνο που επιδιώκουμε είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στο λαό. Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση αλλά είναι υποχρέωσή μας» επεσήμανε.

Κάνοντας λόγο για μία «απίστευτη πίεση, στα όρια του μπούλινγκ, σε δικαστές από σταθμούς που δεν έχουν λάβει άδεια» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα αθλιότητας» και εξήγησε:

«Μία ανώνυμη καταγγελία που δόθηκε μαζικά από αγνώστους πριν από δύο χρόνια και αφορά σε πιθανή παρέμβαση δικαστή του ΣτΕ, εμφανίζεται ως δήθεν παρούσα και όχι προ δύο ετών. Μάλιστα εμφανίστηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και κατήγγειλε δημοσίως ότι ο εν λόγω δικαστής εκβιάζεται γιατί επιχειρηματολόγησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Που γνώριζε ο κ. Τζαβάρας για τη στάση του δικαστή;».

«Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ποιοι είναι αυτοί που εκπροσωπούν τα συμφέροντα και ποιοι συγκρούονται, ποιοι είναι αυτοί που δίνουν μάχη για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Έχουμε άποψη και δεν πρόκειται να σωπάσουμε, θα τη λέμε με σαφήνεια», τόνισε και συνέχισε:

Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος που έχουμε φέρει, έχουμε ψηφίσει και εφαρμόσει, έρχεται να απαντήσει σε αυτή την αντισυνταγματική πραγματικότητα που εδώ και 27 χρόνια βιώναμε.

«Αν κάποιοι θέλουν να ψάξουν εκείνους που παρεμβαίνουν στη δικαστική λειτουργία, δεν έχουν παρά να δουν τι μας είπε ο κ. Μητσοτάκης στη βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά. "Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δεν θα αργήσει η μέρα που η θεσμική εκτροπή που επιχειρείτε θα πέσει στο κενό μαζί με την κυβέρνησή σας", μας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τι θα πει αυτό; Ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε; Προς τι ο απειλητικός τόνος;» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή δεν είναι μία μάχη ενός υπουργού αλλά μιας ολόκληρης παράταξης και ενός λαού. Τις απειλές ο κ. Μητσοτάκης να τις απευθύνει στο κόμμα του και όχι στην αριστερά. Δεν θα μας τρομάξει το παιδί της SIEMENS και της διαπλοκής», υπογράμμισε.

alex2

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ιδιότυπο πραξικόπημα εις βάρος μας»

«Έχουμε μπει σε μία πολεμική φάση το τελευταίο διάστημα. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και οι εταίροι του δίνουν έναν αγώνα εναντίον μας, παίζουν την τελευταία πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης. Ξέρουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία πράξη του έργου τους. Ξέρουν ότι αν και τώρα αποτύχουν η παλινόρθωσή τους θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

Επίσης σημείωσε ότι «η επίθεση ψεύδους, συκοφαντίας και κατατρομοκράτησης έχει πάρει τον χαρακτήρα ενός ιδιότυπου πραξικοπήματος ενάντια σε μία κυβέρνηση που έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό, δύο φορές».

Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «μιντιακό πραξικόπημα, οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από αυτούς που είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται με αέρα και ήλεγχαν την ενημέρωση του λαού».

«Τώρα βλέπουν ότι τα προνόμιά τους χάνονται και αντεπιτίθενται με κάθε μέσο που διαθέτουν. Όμως δεν θα τους περάσει. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε και να κερδίζουμε. Ο βρεγμένος την βροχή δεν τη φοβάται. Για εμάς η σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι παράσημο και δεν θα γίνουμε το ίδιο με το σύστημα που λεηλάτησε την κοινωνία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση καλώντας τα στελέχη της να είναι αυστηρά προσηλωμένα στον στόχο και στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα στο σχέδιό μας, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού.

«Να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος»

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και οι υπουργοί συναντούν τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».

«Βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε στα όσα προβλέπει η δεύτερη αξιολόγηση, όμως ταυτόχρονα, είναι η ώρα να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

Έχουμε πράξει τα δέοντα, το πολιτικό βάρος είναι επουσιώδες μπροστά στις θυσίες που έχει κάνει ο λαός και αυτός ο λαός δικαιούται λύση για το χρέος.

«Έχουμε μία σειρά κρίσιμων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ότι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους που δεν είναι μόνο ανάγκη αλλά και υποχρέωση των εταίρων. Η δέσμευση πρέπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση. Η Ελλάδα υλοποιεί και πετυχαίνει τους στόχους της και η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μία τροχιά ανάκαμψης και δεν μπορεί να ανακοπεί από πολιτικές αποφάσεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα δικαιούται το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση ταυτιζόταν με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ότι είναι βιώσιμο και ότι δεν χρειάζεται να συζητάμε για αυτό».

«Ενώ είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά στα μέτρα, δηλαδή να ανταλλάξουμε τα μικρότερα πλεονάσματα με ακόμη πιο βάναυσες περικοπές. Υιοθετεί το κυνικό επιχείρημα ορισμένων από τους εταίρους ότι μία πιθανή λύση στο θέμα του χρέους θα μειώσει τη διάθεση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ξεχνά και δεν ξεχνά πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Δεν έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα χωρίς την πολιτική αλλαγή του 2015, αν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος δεν την έκαναν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή οι ομοϊδεάτες του Σόιμπλε, ή με εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς ακραίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σε αντίθεση με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ, ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας παράλληλα με τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας.

Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υποαμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων», σημείωσε.

alex3

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα μηνύματα του συνεδρίου

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του προχώρησε και σε μία αποτίμηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας τα μηνύματα που δόθηκαν.

Έκανε λόγο για μία «δύσκολη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις» για «ανοιχτά μέτωπα για την ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους και την νεολαία» και τόνισε:

Έχουμε μπροστά μας μία σειρά από μάχες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια. Η ευθύνη είμαι μεγάλη, αλλά μεγάλη είναι και η αποφασιστικότητά μας να βγούμε όρθιοι από αυτή την μεγάλη μάχη. Η νέα Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε το πολιτικό σχέδιο να συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα από τη θέση της διακυβέρνησης. Το συνέδριο επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παλιού. Επιβεβαίωσε τη δέσμευσή μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έχει ευθύνες για τη λεηλασία της κοινωνίας.

«Διαρκής μας στόχος είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό, προοδευτικό αποτύπωμα στις δομές της κοινωνίας. Το δεύτερο συνέδριο του κόμματος μας έδωσε μία σαφή εντολή μάχης ώστε να υπερβούμε τα κενά, τις παραλείψεις και τις δυσλειτουργίες. Η εντολή ήταν να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Έχουμε ανάγκη από μία ενιαία και συνολική καθοδήγηση στους αγώνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την μετατροπή του κόμματος σε ένα κόμμα που θα βρίσκεται σε διαρκή εξάρτηση από το κράτος. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν δικαιούμαστε να οδηγηθούμε σε μία έκρηξη υποκειμενισμού» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ