ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καυτή» αναμένεται η εβδομάδα - Ξεκινούν οι διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Καυτή» αναμένεται η εβδομάδα - Ξεκινούν οι διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Καυτή» αναμένεται να είναι και αυτή η εβδομάδα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς σήμερα και την Τετάρτη, είναι προγραμματισμένες οι δύο νέες διασκέψεις για την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τα μείζονα θέματα συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει εάν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι.

Μετά την απόφαση αυτή που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία 16 υπέρ και εννέα κατά, και υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετείχε στην Ολομέλεια για την οποία έχει προκληθεί σάλος, οι διασκέψεις αυτής της εβδομάδας είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο θα αποφασίσει για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος σχετικά με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον αρμόδιο υπουργό για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ το σύνταγμα ορίζει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως μόνο αρμόδιο.

Την ίδια στιγμή, κρίσιμο είναι και το ζήτημα για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η διάταξη που προβλέπει τέσσερις άδειες είναι αντισυνταγματική και ότι βάλλει την οικονομική ελευθερία και άλλα προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα.

στόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ορατός ο κίνδυνος να τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα και να ματαιωθούν οι δύο διασκέψεις και αυτό γιατί δύο από τους δικαστές είναι απουσιάζουν λόγω ασθένειας. Οι αναπληρωτές έχουν ήδη καλύψει τα κενά και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια νέα αναπλήρωση, δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος δικαστής.

"Τι είπε ο Τσίπρας για το ΣτΕ"

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όποια και αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση» ανέφερε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του.

«Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό, δεν είχαμε απέναντί μας μόνο τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης. Είχαμε και τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εκλογή του φρόντισε να αλλάξει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φροντίζοντας να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της εκλογής του» είπε ο κ. Τσίπρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ