ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ναδίρ οι σχέσεις Τσίπρα - Σκουρλέτη

Στο ναδίρ οι σχέσεις Τσίπρα - Σκουρλέτη
Χωρίζουν οι δρόμοι Τσίπρα - Σκουρλέτη; EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την κρίση που διαπερνάει τις σχέσεις του Μαξίμου με τον Πάνο Σκουρλέτη ανέδειξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό να αφήνει εκτός του νέου 11μελούς Πολιτικού Συμβουλίου της Κουμουνδούρου τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αν και προτάθηκε από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αρνήθηκε να είναι τελικά υποψήφιος λέγοντας πως επιθυμεί να διευκολύνει τον πρόεδρο του κόμματος που δεν τον συμπεριέλαβε στην πρότασή του. Όμως όσα έλεγε αργότερα σε συνομιλητές του κατέστησαν σαφές πως υπάρχει δυσφορία και στις δύο πλευρές, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει και τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αφενός δεν έδειξε διατεθειμένος να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο κι αφετέρου δεν έδειξε πως προτίθεται να παραμείνει υπουργός μόνο με τις αρμοδιότητες του Περιβάλλοντος –δηλαδή χωρίς τα ενεργειακά- σε περίπτωση χωρισμού του υπουργείου. Ο υπουργός θεωρεί ότι ο αποκλεισμός του από το νέο πολιτικό κέντρο κυβέρνησης και κόμματος συνδέεται τόσο με την άποψή του για τις ιδιωτικοποιήσεις όσο και με την θέση που διατύπωσε προσφάτως στο συνέδριο λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί, ώστε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ. Πάντως για τον Π. Σκουρλέτη ήταν αιφνιδιασμός η μη συμμετοχή του στο πολιτικό συμβούλιο κάτι που θεωρούσε σχεδόν βέβαιο έως και το Σάββατο.

Η εξήγηση του Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αποκλεισμός Σκουρλέτη δεν συνδέεται με την άρνησή του να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως με την στάση του απέναντι στην επίσημη κυβερνητική, που θέλει το υπουργικό συμβούλιο να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών.

Ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί χθες ότι σε περίπτωση που αντικατασταθεί στον ανασχηματισμό θα προτιμήσει να παραμείνει απλός βουλευτής, κοντά στον λαό, προϊδεάζοντας ότι ενδέχεται μελλοντικά να εμφανιστεί ως η φωνή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από την απόφαση Τσίπρα να μην τον συμπεριλάβει στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο ο Πάνος Σκουρλέτης με συνέντευξή του (Real) ανέφερε ότι κάποιες φορές αισθάνθηκε ότι δεν βρήκε αλληλεγγύη από το εσωτερικό της κυβέρνησης υπονοώντας επίσης ότι κάποιοι από τους δανειστές επιθυμούν να ελέγχουν την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά τον ανασχηματισμό στο κόμμα θεωρητικά έπεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Όλοι γνωρίζουν πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωσή του ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις.

Πάντως με την συγκρότηση 29μελούς Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι δημιουργείται ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο στο κόμμα . Η ΠΓ αποτελείται από το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο και το 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο δύο επιμέρους όργανα που θα συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Γεροβασίλη και Μπαλτάς

Μήνυμα στο Μαξίμου έστειλε η ψηφοφορία για την ανάδειξη Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα , η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έμειναν εκτός οργάνου καθώς η σταυροδοσία ανέδειξε πιο ψηλά τις Τασία Χριστοδουλοπούλου και Φωτεινή Βάκη που υπεδείχθησαν από μέλη της Κεντρικής επιτροπής και εκλέγονται.

Η Βάκη πριμοδοτήθηκε από ψήφους των προεδρικών και η Χριστοδουλοπούλου σταυροδοτήθηκε κυρίως από την ομάδα των 53.

Το πλήγμα στο Μαξίμου αφορά κυρίως το πρόσωπο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Ωστόσο οι δύο άλλοι υποψήφιοι που κινούνται στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, δηλαδή οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος εξελέγησαν ως μέλη του οργάνου.

Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Εκτελεστικού Συμβουλίου όπου οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν χωρίς λίστα δεν εκλέγονται οι Μαρίκα Φραγκάκη και Άλκης Ζέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ