Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαραθέσεις και στη κατάθεση του Κώστα Σκανδαλίδη - Οι «πολλές μικρές Ζωές»
Νέος γύρος αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξέσπασε στην εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή την κατάθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2010 - 2012.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη θητεία του «κρυστάλλινη», η οποία έτυχε σχεδόν διακομματικής αποδοχής. Παρόλα αυτά, η αναφορά του σε παρατυπίες που έγιναν επί υπουργίας του, έστω και εάν αυτές υπήρξαν όπως είπε «μεμονωμένες», προκάλεσε το σχόλιο του Μακάριου Λαζαρίδη περί επιβεβαίωσης της ύπαρξης διαχρονικών ευθυνών. Το σχόλιο, όπως ήταν αναμενόμενο αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έχουμε την παραδοχή πρωτοκλασάτου υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι γνώριζε περιπτώσεις που έγιναν παρατυπίες και αυτοί οι παραγωγοί απλώς δεν πήραν επιδότηση. Δεν τους έστελναν στον εισαγγελέα. Δεν αισθάνθηκε η πολιτική ηγεσία την υποχρέωση να τους στείλει στη Δικαιοσύνη, όπως έχει κάνει επανειλημμένως η σημερινή κυβέρνηση!», κατήγγειλε ο εισηγητής της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως η κατάθεση Σκανδαλίδη συνιστά «επιβεβαίωση» της πλειοψηφίας και της επιλογής να συσταθεί εξεταστική επιτροπή η οποία και θα αναζητήσει διαχρονικές ευθύνες. Τα παραπάνω προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ίδιου του μάρτυρα.
«Γελάνε και οι πέτρες…» ακούστηκε από την πλευρά των «πράσινων» εδράνων, με την απάντηση να έρχεται ακαριαία. «Οι πέτρες γελάνε με τις βελόνες που κινούνται, αλλά προς τα κάτω, όπως αναγκάστηκε χθες να παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρόεδρός σας», σχολίασε ο Μακάριος Λαζαρίδης.
«Αυτό δεν ήταν εξέταση. Αυτό ήταν επιμύθιο και επίλογος. Η προπαγάνδα και η στρεψοδικία έχουν όρια. Είναι πολιτικά ανήθικος ο τρόπος με τον οποίο παρερμηνεύσατε την κατάθεσή του», κατήγγειλε η Μιλένα Αποστολάκη, με τον Μακάριο Λαζαρίδη να ανταπαντά πως η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ «βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση». «Λογικό, όταν πέφτουν 2 και 3 μονάδες…», είπε, επιμένοντας να αναφέρεται στα εκλογικά ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης σήκωσε το γάντι και εξήγησε σε έντονο ύφος πως μίλησε για παρατυπίες επί ημερών του και όχι για οργανωμένη απάτη. «Εγώ μίλησα για παρατυπίες, όχι για απάτες, σε δηλώσεις ΟΣΔΕ. Θα έστελνα τον συνεταιρισμό στα δικαστήρια δηλαδή; Να σταματήσουν τα καλαμπούρια! Τι σχέση έχει αυτό με το σημερινό αίσχος; Με το σημερινό έγκλημα;», διερωτήθηκε.
Λαζαρίδης: Τελικά υπάρχουν πολλές μικρές «Ζωές»
Εντωμεταξύ, η καταψήφιση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, της πρότασης της ΝΔ για παραπομπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή Δεοντολογίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εισηγητή της πλειοψηφίας Μακάριου Λαζαρίδη.
«Τελικά αποδείχθηκε ότι στην αίθουσα δεν υπάρχει μία “Ζωή”, αλλά πολλές μικρές Ζωές, που όχι μόνο ανέχονται, αλλά επιδοκιμάζουν ένα ύφος εκτροπής, έντασης και απαξίωσης των θεσμών. Με τη στάση τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέλαβαν πλήρως την πολιτική ευθύνη αυτής της επιλογής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ.
Πηγές ΝΔ: Κυνική ομολογία Σκανδαλίδη για παρατυπίες που επί ημερών του έμεναν ατιμώρητες
Για «κυνική ομολογία» του «ισχυρού στελέχους» του ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ. Στην κατάθεσή του αποκάλυψε ότι έκλεινε τα μάτια σε παραβάτες παραγωγούς καθώς η μόνη τους «ποινή» ήταν η αφαίρεση της δυνατότητας να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδοτήσεων, σναφέρουν.
«Δεν τους στέλνουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη κύριε Λαζαρίδη…», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση στον εισηγητή της ΝΔ όταν τον ρώτησε αν υπήρχαν παραβατικοί παραγωγοί στις δηλώσεις που υποβάλλονταν και αν τους έστειλε - ως όφειλε – στην Ελληνική Δικαιοσύνη: «Οι παραβάτες παραγωγοί που αποκαλύπτονταν δεν έπαιρναν τις επιδοτήσεις. Τους αφαιρούσαμε την δυνατότητα να μπουν στο πρόγραμμα. Οι παρατυπίες αυτές τότε ήταν μεμονωμένες και τις αντιμετωπίζαμε επί τόπου» ήταν η προκλητική τοποθέτηση μάρτυρα που επιχείρησε μια άστοχη σύγκριση και αποτίναξη των ευθυνών του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης επέμεινε μάλιστα λέγοντας: «Είπα για παρατυπίες, όχι για απάτες. Ήταν δηλώσεις στον ΟΣΔΕ που είχαν παρατυπίες. Δεν στέλνεις τον συνεταιρισμό για αυτό στα δικαστήρια».
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Η στρεψοδικία και η προπαγάνδα δεν έχουν όρια για τη ΝΔ
Η σημερινή εξέταση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε αυτό που ο σύλλογος κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας έχει επισημάνει, ότι δηλαδή υπάρχουν βουλευτές που κάνουν το μαύρο άσπρο, αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ
«Είναι πολιτικό θράσος να ασκεί κριτική στην «κρυστάλλινη» διοίκηση της θητείας του Κ. Σκανδαλίδη , η κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας στελέχη «έκρυβαν καταγγελίες για 7-8 μήνες», κανόνιζαν να μην ελεγχθούν παραγωγοί, σφήνωναν ΑΦΜ και διόριζαν κομματάρχες τους στα υπουργεία. Είναι θράσος ενώ έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το πλιάτσικο του ΟΠΕΚΕΠΕ επί ΝΔ να χρησιμοποιούν την επιτροπή για να επιτεθούν σε έναν Υπουργό που είχε υπό την εποπτεία του τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν 16 χρόνια και κατά τη διάρκεια της θητείας του ούτε δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα σε βραχονησίδες, ούτε και αγριελιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον Γράμμο», αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να δεχτεί ότι δεν είναι όλοι ίδιοι όσοι άσκησαν διοίκηση στα Υπουργεία».
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να χαθεί η αλήθεια ούτε να στηθεί ένα βολικό αφήγημα συμψηφισμού και διαχρονικών ευθυνών. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρει την υπογραφή του κόμματος που κυβερνά τη χώρα εδώ και 7 χρόνια.
Κ. Σκανδαλίδης: Δεν έχουν όριο η προπαγάνδα και ο γκεμπελισμός της ΝΔ!
Σε δήλωσή του ο Κώστας Σκανδαλίδης μετά την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή, ανέφερε: «Όπως επανειλημμένα στην κατάθεσή μου ανέλυσα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαμε δομήσει σύστημα υποβολής, παραλαβής και αποδοχής των αιτήσεων, που σε συνδυασμό με τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, απέβαλε αυτόματα κάθε προσπάθεια είσπραξης ενισχύσεων από μη δικαιούχους. Κατά συνέπεια, η άθλια απόπειρα διαστρέβλωσης της κατάθεσής μου από τη ΝΔ, δηλώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι η παράταξη που κατά την επταετή θητεία της συγκλονίζει τη χώρα με σειρά σκανδάλων, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν ορρωδεί προ ουδενός και παραμένει αφοσιωμένη στην ωμή προπαγάνδα και στον γκεμπελισμό».
Απερρίφθησαν οι δύο προτάσεις μομφής κατά του Γάλλου πρωθυπουργού Λεκορνί
23:37
«Ναι» στο διάλογο, «Όχι» στην παραχώρηση της Γροιλανδίας, το μήνυμα της Δανίας στις ΗΠΑ
23:28
Στους 30 οι νεκροί από την χιονοθύελλα στις ΗΠΑ - Χωρίς ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια
23:22
Γκάλης για δυστύχημα στη Ρουμανία: «Εξαιρετικά λυπηρό να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι»
23:19