ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κωδικός Πάσχα» για την κυβέρνηση: Ξεκινά σαφάρι ελέγχων για να φρενάρει η «κερδοσκοπία του πολέμου»

«Κωδικός Πάσχα» για την κυβέρνηση: Ξεκινά σαφάρι ελέγχων για να φρενάρει η «κερδοσκοπία του πολέμου»
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Να βάλει φρένο στην «κερδοσκοπία του πολέμου» μία ανάσα πριν την έξοδο των εκδρομέων επιχειρεί η κυβέρνηση, εξαπολύοντας τους σχεδόν 300 ελεγκτές της Αρχής Ελέγχου της Αγοράς σε ένα πασχαλινό «σαφάρι» ελέγχων, καθώς η ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής είναι ακόμη πολύ μακριά. 

Το στοίχημα;

Να εντοπιστούν όλες οι εσωτερικές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά που εκτοξεύουν τις τιμές και συγκεκριμένα οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας από μεσάζοντες καθώς είναι δεδομένο πως οι αυξήσεις «φωτιά» σε κάποια προϊόντα δεν οφείλονται στις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.

Στοίχημα αναγκαίο να κερδηθεί καθώς το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι ακόμη ευνοϊκό για την υιοθέτηση της ρήτρας διαφυγής που θα απελευθέρωνε εθνικούς πόρους και προκρίνονται αποκλειστικά, χειρουργικά και στοχευμένα μέτρα από τα κράτη μέλη.

Δεν είναι τυχαίο πως το συμπέρασμα του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ήταν πως «δεν γνωρίζουμε, ποιο θα είναι το βάθος και οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης».

Φαινόμενα κερδοσκοπίας στη χώρα έχουν εντοπιστεί ήδη σε 22 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου κρέατος, 23 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου φρούτων και λαχανικών, καθώς και σε περισσότερες από 57 εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Από σήμερα, όμως, σε εφαρμογή μπαίνει και το μέτρο της επιδότησης του diesel με 20 λεπτά/λιτρο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην μείωση της τιμής του καυσίμου, ενώ σε ισχύ θα τεθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και το μέτρο του fuel pass στην βενζίνη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση για τις τιμές στα καύσιμα γίνονται καθημερινά εκατοντάδες έλεγχοι και μένει να φανεί τις αποτύπωμα θα έχουν όταν οι πολίτες θα κληθούν να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Προετοιμασία για νέο πακέτο μέτρων

Στην κυβέρνηση γίνεται ήδη προετοιμασία για ένα νέο πακέτο μέτρων, καθώς η πολεμική αναμέτρηση δεν βαίνει προς αποκλιμάκωση και με τους πολίτες να εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, το 92,1% δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά και πολύ για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή ενώ το 56,6% κρίνει αρνητικά τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων του πολέμου.

Και ενώ από σήμερα εφαρμόζεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό ο οποίος θα ανέρχεται πλέον στα 920 ευρώ, το 84,3% των πολιτών θεωρεί ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν καλύπτουν τις πληθωριστικές αυξήσεις.

«Ξέρουμε, όμως, ότι μπορεί να χρειαστεί στην πορεία να λάβουμε και άλλα μέτρα. Αν η κρίση βαθύνει και διαρκέσει περισσότερο, εμείς, με δεδομένο ότι έχουμε μια χώρα διαφορετική από εκείνη που παραλάβαμε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε πλέον σε θέση να μπορούμε να πούμε σε κάθε πολίτη ότι θα είμαστε δίπλα του και με άλλα μέτρα αν και εφόσον χρειαστεί» απαντούν από την Κυβέρνηση.