ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Λαβρόφ - Τι είπε για τα ενεργειακά

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Λαβρόφ - Τι είπε για τα ενεργειακά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αναγορεύτηκε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αμέσως μετά την τελετή φωτογραφήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ως «περιεκτικές και συγκεκριμένες, σε κλίμα φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού θέσεων κάθε πλευράς, που απεικονίζουν στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τις συζητήσεις στην Αθήνα.

«Επισημάναμε ότι αναπτύσσεται ενεργά ο πολιτικός διάλογος, οι επαφές των υπουργείων στον τομέα ενέργειας αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα δείχνει ότι καλύπτουμε με τον σχεδιασμό μας μία μακροπρόθεσμη περίοδο και δεν περιοριζόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

«Συμφωνούμε ότι υπάρχει δυναμική ως προς τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην αυριανή σύνοδο της διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας-Ελλάδας για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, όπου, όπως είπε, «θα συζητηθούν οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι αρνητικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις».

ΛΑΒΡΟΦ 3

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, γενικότερα, τα θέματα της ελληνικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, αλλά και τη Λιβύη, όπου υποστηρίχθηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επιτυχία, ενώ εκφράστηκε ταύτιση απόψεων ως προς «την ανάγκη να ακολουθείται πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο». «Μια πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται ότι μία τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών όπως της Αιγύπτου θα διαμορφώνει μεγάλα ρεύματα προσφυγικά και μετανάστευσης, που θα είναι πέρα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
«Σε μία εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλίες για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι σε ένα περιβάλλον όπως η περιοχή μας, όπου «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλιούς τρόπους, όπως και παλιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο», «η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή, παρά την κρίση και έχει ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η χώρα μας «πληρώνει τις συνέπειες των πολέμων», σημειώνοντας ότι περισσότερο πληρώνουν οι πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, με τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με την απώλεια των τόπων διαβίωσής τους. «Η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού είναι σε αυτούς τους πολέμους, γι' αυτό και έχω πει ότι χρειαζόμαστε στη Δυτική Ευρώπη ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ, είπε πως «η κατάσταση δεν μας δίνει πολλές ελπίδες» και ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών «ενιαία γραμμή να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως προς τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ ως προς το Ιράκ, ας μιλήσει ο Οργανισμός».

Για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία», υπενθυμίζοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν οξυμένες οι σχέσεις της τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συμφωνία του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο που διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα όπως είχαν καθοριστεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σταθεροποιούνταν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής».

ΛΑΒΡΟΦ 2 copy

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης, αλλάυπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», τόνισε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία διαπιστώθηκε «ενιαία στάση ως προς την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας στο Βερολίνο μάς δίνει την ελπίδα ότι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Μινσκ με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει, θα εντατικοποιηθεί ως προς την υλοποίησή της».

Επίσης, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, «με 170 εκδηλώσεις στους τομείς παιδείας, επιστήμης, πολιτισμού, που απεικονίζουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον των πολιτών μας και τη διάθεσή τους για συνεργασία», όπως είπε ο κ. Λαβρόφ. Ειδική μνεία έγινε και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα, που, όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αυξήθηκαν φέτος κατά 20%, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν περισσότερο, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοτζιάς θέλησε να ευχαριστήσει τον ρωσικό λαό, που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχε και τα ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, ενίσχυσε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, όπως και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

ΛΑΒΡΟΦ 6 copy

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ_

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ γερές», επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πόλεις της νότιας Ρωσίας ιδρύθηκαν από απογόνους Ελλήνων, η Ρωσία έχει παρουσία 1.000 ετών στο Άγιο Όρος, ενώ οι Έλληνες στη Ρωσία είναι πάντα σαν στο σπίτι τους. Επίσης, έκανε λεπτομερή αναφορά στα αντίγραφα αρχειακών εγγράφων προς την Ελλάδα, τα οποία επέδωσε στον κ. Κοτζιά. Το ένα με τη Διακήρυξη της Αικατερίνης Β' προς τις διακεκριμένες κοσμικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της Ελλάδας, με την οποία τούς καλεί να συμμετέχουν στον αγώνα για την ελευθερία και στην πίστη του ελληνικού λαού το 1789. Διακήρυξη που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου και είχε μεγάλη απήχηση, όπως είπε. Το δεύτερο είναι η επιστολή έκκλησης των Ελλήνων πολεμαρχών, το 1826, προς τον Ρώσο Αυτοκράτορα Νικόλαο Α', με την οποία τού ζητούν να στηρίξει τον αγώνα του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία του.

Τι συζητήσαν Τσίπρας-Λαβρόφ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για τις εκδηλώσεις του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα».

Το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και η συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας βρέθηκαν στην κορυφή των συζητήσεων.

ΛΑΒΡΟΦ 4

(Πηγή:EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στη Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις, και αυτές οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικό το έτος Ελλάδας-Ρωσίας», αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα και στις δύο συναντήσεις τους και πρόσθεσε:
Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας και υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

ΛΑΒΡΟΦΦΦ

(Πηγή:EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ διαβίβασε στον Πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο «σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας».

«Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Έτος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Επισήμανε δε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι' αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».

«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Συνάντηση Παυλόπουλου-Λαβρόφ"

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συνομίλησαν για το Κυπριακό αλλά και για τη συνεργασία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο και τόνισε:
Δεν θα ανεχθούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο.

Αναφορικά με τη Συρία ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στη συνεργασίας Ρωσίας – ΗΠΑ – ΕΕ προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος και υπογράμμισε ότι «η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα σύνορα των χωρών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ