ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόκερ με ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες

Πόκερ με ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες
eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί της Πέμπτης, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά.

 

Στη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα προσδιορίζεται με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του ΕΣΡ. Επομένως, λόγο θα έχει οπωσδήποτε ο αρμόδιος υπουργός, όμως την απόφαση θα την λαμβάνει στο τέλος το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τον διαγωνισμό να τον διενεργεί για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους η γενική γραμματεία Ενημέρωσης πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ που θα έχει και την συνολική ευθύνη.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική της θέση ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να είναι τέσσερις.

Δείτε την τροπολογία που κατατέθηκε εδώ

Ναυάγιο ή παιχνίδι τακτικής;

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη νέα ρύθμιση αλλά και για τη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι στο κόκκινο και οι σημερινές ενδείξεις δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε σε νέο ναυάγιο. Από την άλλη, ορισμένοι σημειώνουν ότι ίσως να πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι τακτικής καθώς και οι δύο πλευρές κάνουν βήματα πίσω προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη συναίνεση.

Η Νέα Δημοκρατία ζητά την ακύρωση του νόμου Παππά, όμως πρότεινε τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο για την προεδρία του ΕΣΡ. Από την πλευρά του ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν "πέφτει" ο νόμος απλά η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά συζητά και τον αριθμό αδειών.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί θεσμικό εκβιασμό από τη Νέα Δημοκρατία.

«Θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε ένα βήμα και πρότεινε πρόσωπο» για το ΕΣΡ, υπογράμμισε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα για τη συναίνεση.

«Όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε αδειοδότηση. Τώρα δεν τολμά να το πει αυτό» σημείωσε.

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες δεν έχει πέσει και ότι όταν επιτευχθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, θα διεξάγει τον διαγωνισμό βάση του νόμου.

«Δεν πέφτει ο νόμος Παππά. Μένει ολόκληρος ο νόμος και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του είναι το "αιτιολογημένη γνώμη" σε "σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ"», είπε χαρακτηριστικά και απέρριψε κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών.

«Η κυβέρνηση προσαρμόζει τη νομοθεσία. Φτάσαμε μισό βήμα πριν από την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση» τόνισε ο Νίκος Παππάς ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας «λειτούργησε με διαστημική ταχύτητα, ενώ σε άλλες υποθέσεις καθυστερεί περισσότερο».

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ΕΣΡ.

Η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σήμερα στη τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πυροδότησε νέες σφοδρές αντιδράσεις στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όπου πλέον δηλώνουν ανοιχτά πως ο κ. Παππάς επιμένοντας στη θέση του για 4 άδειες τορπιλίζει την όλη διαδικασία. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο «ψέματα», «προκλητική αλαζονεία» και «αυταρχισμό» της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον κ. Παππά ως «αμετανόητο».

Στη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα μπουν σε καμία διαδικασία εκλογής του ΕΣΡ αν πρώτα ο κ. Παππάς δεν ακυρώσει τον νόμο του ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός και μάλιστα κατηγορούν τον Υπουργό Επικρατείας πως “εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών.”

Μετά από τη σημερινή αυτή, νέα αντιπαράθεση, στη ΝΔ εκτιμούν πως αν ο κ. Παππάς δεν θελήσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση του νόμου του αποδεχόμενος πως το νέο ΕΣΡ θα είναι αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, είναι πολύ πιθανό και η νέα προσπάθεια που θα καταβληθεί τη Δευτέρα στη Βουλή για τη σύσταση του ΕΣΡ να πέσει στο κενό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ