ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός ισορροπιών, ανοίγματος και δοκιμών

Ανασχηματισμός ισορροπιών, ανοίγματος και δοκιμών

Μία πρωθυπουργική αναφορά που ενδεχομένως να συνδέεται και με τον επικείμενο ανασχηματισμό συγκράτησαν όσοι άκουσαν την ομιλία Τσίπρα στην Ευρωαραβική Διάσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής.

«Έχω δηλώσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προϊδεάζοντας πως θα επιδιώξει να δώσει έμφαση στο οικονομίας με αιχμή το θέμα των επενδύσεων στην χώρα μας.

Η επισήμανση του πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε πάντως από τους περισσότερους ως πιθανή μετακίνηση του σημερινού υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τοποθέτηση στο υπουργείο στο οποίο φαίνεται πως στοιχηματίζει η κυβέρνηση ενός νέου προσώπου που θα πιάσει από την αρχή το νήμα της ανάπτυξης, της οικονομικής ανασυγκρότησης και των επενδύσεων. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει πει στον σημερινό υπουργό ότι οι πιθανότητες παραμονής του του είναι μοιρασμένες και θα εξαρτηθούν ενδεχομένως από τις καραμπόλες που θα γίνουν στην προσπάθεια συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ομοίως, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο πως ενδέχεται να του δώσει άλλο χαρτοφυλάκιο όμως επειδή δεν έχει καταλήξει ακόμη μπορεί να κρίνει ότι επιθυμεί να είναι ο Κατρούγκαλος ο υπουργός που θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση για τα εργασιακά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως όλα δείχνουν θα μείνει αμετακίνητο με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στις θέσεις τους. Ο Νίκος Φίλης μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε να τον αντικαταστήσει φαίνεται πως τελικώς θα παραμείνει στο Παιδείας. Και γιατί βγήκε ενισχυμένος κομματικά στο συνέδριο και λόγω της αντιπαράθεσής του με την Εκκλησία. Η κριτική που δέχτηκε δε προσφάτως από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο μάλλον τον έδεσε περισσότερο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Σταθεροί Δραγασάκης - Παππάς

Στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης στην Ζαλοκώστα παραμένει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Γιάννης Δραγασάκης.

Επίσης οι πληροφορίες αλλά και οι κινήσεις των τελευταίων ημερών συγκλίνουν στην άποψη πως δεν αλλάζει ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιθυμεί την διατήρηση του Πάνου Σκουρλέτη στην κυβέρνηση, ωστόσο μάλλον έχει αποφασίσει να τον μετακινήσει σε άλλο υπουργείο. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το εάν ο κ. Σκουρλέτης αποδεχτεί την μετακίνησή του.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να μετακινηθεί σε κάποιο υπουργείο ίσως στο Εσωτερικών ίσως στο Υγείας εάν ο Παύλος Πολάκης θα πάει στο Εσωτερικών.

Ερωτηματικό είναι το ποιος θα αναλάβει το υπό σύσταση υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς ο Γιάννης Μουζάλας φέρεται να έχει πει ότι για προσωπικούς λόγους επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Επίσης είναι άγνωστο ποιος προαλείφεται για το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής.

Στην κυβέρνηση πιθανότατα να μπουν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Δημήτρης Λιάκος στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να διατηρήσει την θέση του ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τρέχοντας το ΕΣΠΑ.

Αλλαγές δεν αναμένονται στην εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στο νέο υπουργικό σχήμα με τον Πάνο Καμμένο να διατηρεί το υπουργείο Άμυνας. Το θέμα είναι εάν η Έλενα Κουντουρά θα γίνει υπουργός Τουρισμού στο αυτοτελές υπουργείο ή εάν θα τοποθετηθεί κάποιος άλλος. Πληροφορίες μιλούν και για έξοδο από την κυβέρνηση του Τέρενς Κουίκ.

Τα ερωτηματικά και οι νεοφερμένοι

Επίσης στο υπουργείο Ναυτιλίας εφόσον αυτό ενσωματώσει την γενική γραμματεία Μεταφορών θεωρείται δύσκολο να παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας, αφού στον τομέα των μεταφορών ανήκουν οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεδομένης και της κρίσης στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δικαστικούς θεσμούς μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης θα φανεί κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να διευρύνει την κυβέρνησή του με πρόσωπα από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας π.χ. Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή της Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Κανείς δεν αποκλείει δε, κάποιο άνοιγμα και σε πρόσωπα από τον χώρο της δεξιάς, ιδίως μετά την πρόταση για προεδρία του Βύρωνα Πολύδωρα στο ΕΣΡ.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον ανασχηματισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ