ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες δηλώσεις υπουργών μετά τον ανασχηματισμό

Οι πρώτες δηλώσεις υπουργών μετά τον ανασχηματισμό
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εν αναμονή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, η οποία θα γίνει στη 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, οι υπουργοί που θα αναλάβουν νέα καθήκοντα, σχολιάζουν τον ανασχηματισμό και τα επόμενα βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πθανότατα την Κυριακή θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία.

Ν. Παππάς: Ο ανασχηματισμός, βήμα για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο νεοσύστατο υπουργείο, χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό, βήμα για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση.

«Νομίζω ότι είναι ένας ανασχηματισμός ανανέωσης, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Είναι ένα βήμα για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση. Είναι σαφείς οι προτεραιότητες και οι συμβολισμοί, είναι παρά πολλά νέα παιδιά που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχει και η πείρα και η ορμή και ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, ξεκινάμε δουλειά από το πρώτο λεπτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο. Γεροβασίλη: Κυβέρνηση επανεκκίνησης

«Κυβέρνηση επανεκκίνησης», χαρακτήρισε η Όλγα Γεροβασίλη, το νέο υπουργικό σχήμα. «Στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η προώθηση σταθερών πολιτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη διευθέτηση του χρέους και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ακόμα ότι «αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη».

Γ. Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να ήμουν εγώ εκεί

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία. Το ένα έχει ήδη ολοκληρωθεί -νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- ενόψει των συνθηκών και ήταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όταν λέω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν ισχυρίζομαι και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι οι συντάξεις που δίνονται τώρα είναι υψηλές. Το αντίθετο. Ισχυρίζομαι ότι είναι αυτές που μπορεί να δώσει τώρα η οικονομική κατάσταση. Επίσης, μέσω της μεταρρύθμισης, εξαλείψαμε τις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και το κάναμε με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως κάθε μεταρρύθμιση της αριστεράς», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο αθηναϊκό πρακτορείο, o οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο θέμα που διαχειρίζεται το υπουργείο -και αυτό είναι στην εξέλιξή του- είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η νέα υπουργός ήταν άμεσο στέλεχος -της δικής μου επιλογής- η Διευθύντρια του Γραφείου μου με άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να ήμουν εγώ εκεί. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Χρ. Βερναρδάκης: Συγκρότηση ισχυρής ομάδας παραγωγής η πρώτη προτεραιότητα

Η συγκρότηση μιας ισχυρής επιτελικής ομάδας, η οποία θα είναι η «καρδιά» παραγωγής της κυβερνητικής πολιτικής, είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη.

«Κατ' αρχήν πρέπει να ενημερωθώ και δεύτερον να φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα που θα μπορέσει να φέρει άμεσα και γρήγορα εις πέρας όλο αυτό το έργο του στρατηγικού σχεδιασμού, συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών και ανάδειξης νέων ζητημάτων. Το πρώτο πράγμα από Δευτέρα είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής επιτελικής ομάδας η οποία θα είναι η «καρδιά» παραγωγής της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε στο ΑΠΕ.

Π. Κουρουμπλής: Οι νησιώτες να νιώσουν την έννοια της ισοπολιτείας

«Επιδίωξή μου είναι να νιώσουν τα νησιά και οι νησιώτες μας την έννοια της ισοπολιτείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Στόχος μας είναι η ελληνική σημαία να είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε πανιά», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ