ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκωμοσία: Χαμόγελα, αμηχανία και στο βάθος ...ξέφωτο

Ορκωμοσία: Χαμόγελα, αμηχανία και στο βάθος ...ξέφωτο
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με χαμόγελα, έκδηλη την αμηχανία από τα νεαρότερα μέλη της κυβέρνησης, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τον πρωθυπουργό σε υπουργούς του και τα απαραίτητα φωτογραφικά ενσταντανέ υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με τα παιδιά τους που κατέκλυσαν την μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 32 νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος.

Τα φλας ωστόσο, άστραψαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αγκαλιά την μικρή κόρη του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου που ήταν παρών στην τελετή ορκωμοσίας μαζί με τη σύζυγό του.

tsipras paidaki123

ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Έχοντας σαφή προσανατολισμό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός έσπευσε να μιλήσει για τις απαραίτητες τομές που έγιναν στο νέο σχήμα, τόσο σε πρόσωπα όσο και δομές, σημειώνοντας ωστόσο, με νόημα ότι το ξέφωτο της ανάπτυξης, που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017, θα έλθει «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ο πρωθυπουργός που με ανάρτησή στο twitter μίλησε για ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας, μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση προκειμένου να διανύσει η χώρα τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου, που ο τερματισμός θα βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο.

2628652

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με τους δημοσιογράφους να τον «πρεσάρουν» για μια δήλωση για τις σχέσεις του υπουργείου με την Εκκλησία. Βομβαρδισμός ερωτήσεων για την ηχηρή απομάκρυνση Φίλη, που ερμηνεύεται ως νίκη του Αρχιεπισκόπου στην κόντρα του με τον τέως υπουργό Παιδείας. «Δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις με την Εκκλησία», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία και διάλογος. «Μακριά κι αγαπημένοι», κατέληξε, επιδιώκοντας ωστόσο, λίγο αργότερα, εντός του Προεδρικού Μεγάρου να συνομιλήσει με τον Μητροπολίτη Μεθώνης κ. Κλήμη που όρκισε τους 10 βουλευτές που επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο.

Από τα 32 συνολικά νέα μέλη της κυβέρνησης, οι 22 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν πολιτικό όρκο. Μόνον οι κ.κ. Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου και Γιώργος Βασιλειάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο. Οι υπόλοιποι 6 που έδωσαν θρησκευτικό όρκο προέρχονται από τους -ενισχυμένους στον ανασχηματισμό- Ανεξάρτητους Έλληνες: Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, Νίκος Μαυραγάνης και Βασίλης Κόκκαλης.

2628588

ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Ο αντιρρησίας Πάνος Σκουρλέτης που παρέμεινε στην κυβέρνηση, μετά και την πίεση της ομάδας των «53+» υπέγραψε πρώτος αφού καταλαμβάνει το πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών.

Τα φλας άστραψαν προς το μέρος του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου και της 31 ετών νέας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου, με total black outfit. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, στο πόστο μου έμεινε στενή μου συνεργάτης», δήλωσε ο «στρατιώτης» Γιώργος Κατρούγκαλος που βρέθηκε στη δίνη της κριτικής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Όλο νόημα ήταν το σφιγμένο χαμόγελο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανούς Φωτίου δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου και τη Ράνια Αντωνοπούλου.

2628510

ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Στα νέα μέλη της κυβέρνησης και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας που διατηρεί καλές σχέσεις με τους θεσμούς και έχει δώσει εξετάσεις υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Για κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα τη βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης, έκανε λόγο προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. «Είμαστε αισιόδοξοι, δουλειά από το πρώτο βράδυ, είναι ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο και είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η Ελλάδα έχει μια πολύ κρίσιμη γεωγραφική θέση, μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος διαμετακομιστικός και για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά», είπε.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ οι τελετές παράδοσης- παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ