ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Επιχείρηση αποφυγής εσωστρέφειας

Μαξίμου: Επιχείρηση αποφυγής εσωστρέφειας
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Προσπάθεια να αποφύγει την εσωστρέφεια λίγα 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό κάνει το Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτόν τον λόγο δεν επιθυμεί να σχολιάσει ο,τιδήποτε σχετίζεται με τις αιχμές του Νίκου Φίλη για το ρόλο που έπαιξε ο Αρχιεπίσκοπος στην απομάκρυνσή του ή ακόμη τις γκρίνιες των 53 για την έξοδο του Θοδωρή Δρίτσα από το κυβερνητικό σχήμα και την είσοδο στο υπουργικό συμβούλιο ενός υπέρμαχου των ιδιωτικοποιήσεων, του Στέργιου Πιτσιόρλα.

«Συνεχίζουμε κανονικά, δεν σχολιάζουμε τίποτα», αναφέρουν λακωνικά κυβερνητικές πηγές.

Σήμερα κάνει πρεμιέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το briefing, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος αναμένεται να περιγράψει τα επόμενα κυβερνητικά βήματα και τους στόχους των υπουργών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ανασχηματισμός στο εσωτερικό του Μαξίμου συνεχίζεται και χθες αποφασίστηκε η επιστροφή του Θόδωρου Μιχόπουλου στη θέση του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, θέση που είχε κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης. Ο Άγγελος Τσέκερης αναλαμβάνει καθήκοντα προϊσταμένου στρατηγικού σχεδιασμού στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή πηγαίνει στην θέση που κατείχε ως τώρα ο κ. Μιχόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε, γενική γραμματέας πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Ιωάννα Πεππέ.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει οι υπουργοί να δουλέψουν με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού χωρίς να χρονοτριβούν και συγχρόνως προετοιμάζεται για την έλευση σε μία εβδομάδα από σήμερα του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ και συζήτησαν για τις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση της χώρας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως επίσης και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος ούτως ώστε να δρομολογηθούν τα μέτρα που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους και ακολούθως η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προκειμένου να βγει και στις αγορές εντός του 2017. Συζήτηση έγινε και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στον πρώτο πρωινό καφέ στο Μαξίμου έγινε μία αποτίμηση σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και συζητήθηκε η προοπτική συγκρότησης του ΕΣΡ καθώς την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη Προέδρων με αντικείμενο την εκλογή των νέων μελών του. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι στο χέρι της ΝΔ να αποδείξει ότι επιθυμεί την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής σε σώμα και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα περιμένει επ’ αόριστον για να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την χορήγηση προσωρινών αδειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ