ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαδημητρίου: Παραπλανητικό το ερώτημα για παράλληλο νόμισμα

Δ. Παπαδημητρίου: Παραπλανητικό το ερώτημα για παράλληλο νόμισμα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση και ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε στην ΕΡΤ, ότι «το 2017 η χώρα θα έχει το πλεόνασμα που πρέπει να έχει», ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του ως ακαδημαϊκός για παράλληλο νόμισμα, ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για παραπλανητικό ερώτημα καθώς -όπως σημείωσε- ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία πως δεν καταλαβαίνει τις ανακοινώσεις και τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον λόγο που κινδυνολογούν.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι το 2012, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ενώ εκείνος τότε είχε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα γιατί μετά το Brexit έχουν αλλάξει οι κανόνες μέσα στη Γηραιά Ήπειρο και πως εμφανίζονται πολλές χώρες να έχουν φυγοκεντρικές τάσεις.

«Νομίζω πως για να δώσουν την πίστη στους Ευρωπαίους πολίτες πρέπει να αλλάξουν πολιτική και η επιστροφή της Ελλάδας θα τους βοηθήσει. Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν εκλογές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία και ίσως δούμε πολιτικές αλλαγές σε Αυστρία και Γαλλία», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει και η Γερμανία να αλλάξει πολιτική.

"Ο Σόιμπλε εγκλωβίστηκε στην παγίδα του"

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, έκανε ειδική αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι εγκλωβίστηκε στην παγίδα που έχει χτίσει σχετικά με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Πολλοί είπαν το αντίθετο από αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε, για συζήτηση για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος. Όλοι ξέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε το είπε γιατί έχουν εκλογές το 2017 στη Γερμανία. Δεν μπορεί να βγει από την παγίδα που έχει χτίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας, ο νέος υπουργός Οικονομίας, σημείωσε ότι «αυτό που λέει ο κ. Μοσκοβισί είναι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό λέμε και εμείς, δεν λέμε κάτι διαφορετικό».

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε: «Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω» και πρόσθεσε: «αυτό που με γοήτευσε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κοινωνικό του πρόγραμμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ