ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: «Ελπίζοντας σε δώρο αποχαιρετισμού», γράφει η FAZ

Επίσκεψη Ομπάμα: «Ελπίζοντας σε δώρο αποχαιρετισμού», γράφει η FAZ
REUTERS/Yuri Gripas

Στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Ελπίζοντας σε δώρο αποχαιρετισμού».

«Ο Μπαράκ Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα, στη χώρα που υποτίθεται ότι έχει ‘τρύπα στο δανεισμένο πορτοφόλι της’» παρατηρεί σκωπτικά ο Γερμανός ανταποκριτής της εφημερίδας.

«Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τον λογαριασμό»

«Στην πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999 η Αθήνα ελπίζει πολλά, πάρα πολλά», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle και προσθέτει:

«Η κοινά εκπεφρασμένη επίσημη προσδοκία συνοψίζεται στο ότι ο Ομπάμα θα ζητήσει μείωση του χρέους και έτσι θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκει επί του θέματος».

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «μια δήλωση του Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλά μια δήλωση αλλά μια πολιτική πίεση για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους». Επίσης υπενθυμίζει δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και του προκατόχου του Τίμοθι Γκάιτνερ, που αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα απομείωσης τους χρέους, λόγια που ήχησαν ως «μουσική στα αυτιά της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

«Όμως στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας Αμερικανός πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος, πόσο μάλλον που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα σήκωνε τις απώλειες που θα έφερνε ένα τέτοιο δώρο για τους Έλληνες. Και επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό σε μια τέτοια περίπτωση θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην ευρωζώνη, δεν θέλουν καμιά ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ».

«Τι λέει ο Τραμπ;»

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η αποφασιστική ερώτηση μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι τι λέει ο Τραμπ, και αυτά που έχει πει τα περασμένα χρόνια, καλύτερα να μην τα είχε πει σύμφωνα με την ελληνική οπτική γωνία. Πχ. ότι το ευρώ είναι μια εφεύρεση για να πληγούν οι ΗΠΑ, ή ότι θα είναι καλύτερα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση και η συντηρητική αντιπολίτευση δηλώνουν με γενναιότητα ότι επρόκειτο για λόγια προορισμένα για την προεκλογική εκστρατεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ