ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «κόφτης» δίνει ελπίδα για το Eurogroup

Ο «κόφτης» δίνει ελπίδα για το Eurogroup

To καλό σενάριο προτάσσει η κυβέρνηση ως πιθανότερο για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνομολογήσουν ότι έχει επέλθει συμφωνία στο μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης και ότι το ΔΝΤ παρά τις όποιες αντιρρήσεις του θα έχει συναινέσει στην συνέχιση της συζήτησης ώστε πέραν των μεταρρυθμίσεων να προσδιοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι – πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν θα στυλώσει τα πόδια του αρνούμενο την συνέχιση της διαπραγμάτευσης και πιστεύουν ότι πράγματι την ερχόμενη Δευτέρα θα διαπιστωθεί η ύπαρξη της πολιτικής συμφωνίας, η οποία τυπικά θα επιβεβαιωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αναπόφευκτα θα υπάρξει κι ένα έκτακτο Eurogroup πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων που θα καταγράψει την πολιτική συμφωνία και την σύγκλιση όλων των πλευρών. Σ’ αυτήν την περίπτωση αρχές του Ιανουαρίου θα ψηφιστούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και περί τις 15 Ιανουαρίου θα έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), κάτι που βεβαίως επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά.

Να σημειωθεί ότι όπως έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το CNN Greece η κυβέρνηση δεν συζητεί επουδενί την λήψη νέων μέτρων τώρα για το 2019 και 2020, ωστόσο εκείνο το οποίο θα μπορούσε να συζητήσει είναι η χρονική επέκταση του περίφημου «κόφτη» δημοσιονομικής διόρθωσης ο οποίος ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δηλαδή στην περίπτωση που ισχύσουν τελικώς τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα λειτουργεί ο κόφτης εάν αυτά δεν επιτυγχάνονται. Κυβερνητικές πηγές δίνουν όμως μικρή πιθανότητα στο σενάριο να παραμείνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα σ’ αυτό το ύψος ακόμη κι αν το οικονομικό επιτελείο καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με πλεονάσματα ύψους 3,5% και μπορεί να γίνει διόρθωση το επόμενο εξάμηνο. Το Μαξίμου πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό καθώς τότε θα έχουν αποφασιστεί και τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα διαμορφώσουν προς τα κάτω τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Βεβαίως πάντα ισχύει και η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όπως διατυπώθηκε στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 από το 3,5% στο 2,5% ώστε το 1% της διαφοράς να δοθεί για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Πηγές του οικονομικού επιτελείου δίνουν ωστόσο λίγες πιθανότητες σ’ αυτό το σενάριο θεωρώντας ότι έχει ήδη αποκλειστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ