ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αποκαλύψεις για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να μιλούσε με "Πυρήνες"

Νέες αποκαλύψεις για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να μιλούσε με "Πυρήνες"
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Δεν σταματούν οι αποκαλύψεις για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλο του υπουργού της Δικαιοσύνης, Πάνο Λάμπρου, ο οποίος φέρεται να κατονομάστηκε από τον Γιάννη Πανούση στην κατάθεσή του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως ένα από τα πρόσωπα που σχετίζεται με τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης παρέδωσε στην Εισαγγελέα απομαγνηματοφωνημένες συνομιλίες μελών των "Πυρήνων της Φωτιάς" με πολιτικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σήμερα το πρωί ο Νίκος Παρασκευόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες περί συνομιλίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κρατούμενους, ακόμη και για τα νομοθετήματα που προωθεί το υπουργείο ενώ υπογράμμισε πως ο Πάνος Λάμπρου δεν είναι πλέον μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, τα ντοκουμέντα δεν συνηγορούν με αυτή την άποψη, ότι δηλαδή πλέον δεν υπάρχει υπαλληλική σχέση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον Πάνο Λάμπρου.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 30 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος ενέκρινε "τη μετάβαση του Παναγιώτη Λάμπρου του Κωνσταντίνου, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, σιδηροδρομικώς, με ημερομηνία αναχώρησης την 1-11-2015 και επιστροφής την 3-11-2015, για υπηρεσιακούς λόγους".

Προστίθεται στο έγγραφο, ότι "η προκαλούμενη δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού", κάτι που σημαίνει ότι για να επιβαρύνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη δαπάνη της μετάβασης ενός προσώπου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί παρά να έχει σχέση με το υπουργείο.

Ειδικότερα, στο έγγραφο, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράφει την συμπερίληψη του Λάμπρου σε ειδική Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απεξάρτησης στους κρατούμενους ενώ όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ από 23 Ιουλίου του 2015, ο κ. Λάμπρου είναι μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επί της ουσίας, ο Πάνος Λάμπρου παραμένει μέχρι και σήμερα μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης ως ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς -επιπρόσθετα- είναι ένα από τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της οποίας προϊσταται ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρεται μάλιστα όγδοος στη σειρά σε μια λίστα 17 προσώπων, μαζί με τον πρωθυπουργό αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Λάμπρου με χθεσινή του δήλωση μιλάει για απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησης που εξαπέλυσε εναντίον του το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, προβάλλοντας "συνομιλίες" και "ντοκουμέντα" που είναι άγνωστο πώς "περιήλθαν" στη διάθεση του καναλιού, ενώ υποστήριξε ότι το κανάλι έβαλε ευθέως εναντίον του για τη στάση του ως μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα χιλιάδων κρατουμένων, γυναικών και αντρών.

"Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου. Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων", ανέφερε ο κ. Λάμπρου.

Και πρόσθεσε: "Μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια 'φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης'. Θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα. Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους".

Ο κ. Λάμπρου δίνει επί της ουσίας τις δικές του απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις Πανούση για τους διαλόγους που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για το πρόσωπό του και στις οποίες φέρονται μέχρι και να λένε ότι "καλά κάναμε και του βάλαμε βόμβα (σ.σ. στον Γιάννη Πανούση)".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λάμπρου είναι αυτός που φέρεται να συνομιλεί με μέλη των Πυρήνων στους διαλόγους - φωτιά που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνονται στον φάκελο που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ