ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα και οι νέες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Οι πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα και οι νέες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πολιτικές πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πρόκειται να πάρει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ για την τριμερή διάσκεψη μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου πως άμα τη επιστροφή του από το Ισραήλ θα επιδιώξει να ενημερώσει ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στις αποφάσεις για τις εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση αλλά και τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στόχος του είναι να προκαλέσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις και στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα συνέλθει την επόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου.

Και αυτό για να τούς εξηγήσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη σε ορισμένα θέματα. Όπως για παράδειγμα τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά για το διάστημα μετά το 2018.

Στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε αναλυτικά τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβησαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπως επίσης και για την επίμονη, όπως τη χαρακτήρισε, αξίωση του ΔΝΤ να ληφθούν νέα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

Επίσης, ενημέρωσε για την κόντρα που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος στα μέλη του οργάνου, ο ίδιος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο το ΔΝΤ αντί να πιέζει τους Ευρωπαίους να αποδεχτούν χαμηλότερα πλεονάσματα, πιέζει την ελληνική πλευρά να λάβει νέα μέτρα.

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τονίστηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει νέα μέτρα εκτός συμφωνίας και ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί πλεονάσματα ύψους 3,5% για μία δεκαετία μετά το 2018.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί με κανέναν τρόπο να μην τηρηθεί για τα εργασιακά στην χώρα μας ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, να ισχύουν δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με το ευρωπαίκό κοινωνικό μοντέλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ