ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017: Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2017: Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία που είναι σε εξέλιξη, ολοκληρώνεται απόψε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017. 

Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, με την αυλαία της συζήτησης να κλείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «ο λαός μας έδωσε, με πλατειά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία και τόνισε με νόημα πως «προς απογοήτευσή σας, αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης ενεργοποιείται ο δότης, δίνουμε αντί να παίρνουμε», λέγοντας παράλληλα στον κ. Μητσοτάκη πως τα γεγονότα διαψεύδουν την καταστροφολογία του.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί τα "πυρά" της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας:

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί τον μόνιμο ενισχυμένο «κόφτη» και πολλά δισ. μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2020, είπε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή για τη συζήτηση του προϋπολογισμό 2017. «Ό,τι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού», υποστήριξε αναφερόμενη στην εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2017, που μίλησε για κατρακύλα και σχολίασε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Δεν σας σώζει τίποτε, ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος, ούτε τα ταξιδάκια με τους Χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο».

"Ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι" χαρακτήρισε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2017, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα τα πάρει πίσω μετά τις γιορτές.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από την πλευρά του σημείωσε πως αν ο προϋπολογισμός έφερε την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας «θα περιελάμβανε δημοσιονομικά μέτρα πάνω από 8,8 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Οι συνταξιούχοι σήμερα προστατευτήκαν ενώ με ΝΔ θα είχαν απολέσει το σύνολο της σύνταξή τους. Η ανεργία θα έμενε στο 26% ή θα αυξανόταν αν ο κ. Μητσοτάκης έκανε πράξη τα λόγια του για απόλυση 15 χιλιάδων υπαλλήλων. Τα κοράκια θα είχαν υφαρπάξει την πρώτη κατοικία. Η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε βίλα οργίων. Η κυβέρνησή μας τα προστάτεψε. Η αντιπολίτευση είναι «ναι σε όλα».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης προέβλεψε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προειδοποιώντας παράλληλα πως όποιος πρωθυπουργός επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα πάει φυλακή.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αναφορικά με το ενδεχόμενοδιατήρησης του δημοσιονομικού κόφτη, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν στις ομιλίες τους προεκλογικό τόνο.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ρεκόρ ομιλητών, καθώς από τη Τρίτη που ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο 196 βουλευτές και απομένουν μόλις 8 από όλους όσοι είχαν εγγραφεί.

Αποκαλύψεις Χουλιαράκη

Αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας του στη Βουλή, παραδέχθηκε ουσιαστικά πως το ΔΝΤ ζητά επιπρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019, απαιτώντας όμως αυτά να έχουν νομοθετηθεί εντός Δεκεμβρίου.

«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019 με προκαταβολική νομοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2016».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης ενώπιον της Ολομέλειας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το ΔΝΤ χωρίς επιπρόσθετα μέτρα απειλεί να μην μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ό,τι αυτό σημαίνει για το πώς θα αντιδράσει η Γερμανία.

Μάλιστα, αυτή η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγησ.

«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δική του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί και η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018.

«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση και προστασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κλειδί σε αυτή την πορεία είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ταχεία ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που κινούνται πάνω από την Ευρώπη, από θέση ασφάλειας και ισχύος», ανέφερε επίσης ο κ. Χουλιαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ