ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δεσμεύσεις της Θεανώς Φωτίου για τα προνοιακά επιδόματα

Οι δεσμεύσεις της Θεανώς Φωτίου για τα προνοιακά επιδόματα
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μπει μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα έδωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Δεν κόβουμε προνοιακά επιδόματα και αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», ανέφερε απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από το ΚΚΕ. «Έτσι λέγατε και για τις συντάξεις και η ζωή σας διέψευσε», σχολίασε ο Χρήστος Κατσώτης.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται με επείγουσες διαδικασίες την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε ως τροπολογία και η πρωθυπουργική εξαγγελία για τη χορήγηση 13ης σύνταξης σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο να διευκρινίζει ότι 500.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν βοήθημα ίσο με τη σύνταξη που λαμβάνουν και γι’ αυτό –όπως είπε- η κυβέρνηση μίλησε για 13η σύνταξη.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε με βάση το δείχτη σύνταξης δεν εξέτασε στην ουσία ποιοι άνθρωποι πραγματικά το δικαιούνται και ποιοι όχι, μπορεί δηλαδή να δοθεί σε κάποιον με 400 ευρώ σύνταξη που έχει όμως 20 ακίνητα αυτό, δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη», σχολίασε ο Μάριος Σαλμάς από τη ΝΔ. Στα περί προεκλογικής εξαγγελίες επέμεινε ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ ζήτησε να δίνεται κάθε χρόνο το βοήθημα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου αναφερόμενη στις ρυθμίσεις του συζητούμενου νομοσχεδίου επεσήμανε πως από τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλων των προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνονται σήμερα στην Ελλάδα, από κάθε φορέα. «Είναι μεγάλο εργαλείο, καθώς με τη διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων θα ξέρουμε κάθε μέρα τι μας συμβαίνει», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Φωτίου στη συνεδρίαση, σε όλους τους δήμους της χώρας θα δημιουργηθούν Κέντρα Κοινότητας που θα στελεχωθούν απο 750 άτομα. Η πρόσληψή τους θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Μέχρι σήμερα, συμπλήρωσε, 70 δήμοι έχουν ήδη προκηρύξει τις θέσεις. Σε κάθε δήμο θα υπάρχει μια κοινωνική υπηρεσία που θα παρέχει πληροφορίες για τα επιδόματα που δικαιούται ο δημότης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ