ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή στο Μαξίμου για το ΔΝΤ - Ο φόβος μιας εμπλοκής

Οργή στο Μαξίμου για το ΔΝΤ - Ο φόβος μιας εμπλοκής
EUROKINISSI

«Το ΔΝΤ λέει ψέματα και ανακρίβειες. Ας κρατήσει μία τίμια στάση στην διαπραγμάτευση». Σ’ αυτές τις φράσεις συμπυκνώνεται η οργή του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα είπε στο άρθρο του ο Πολ Τόμσεν για την στάση της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και όσα την «κατηγορεί» ότι συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% .

Το Μαξίμου διαπίστωσε εγκαίρως στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση ότι το ΔΝΤ επανήλθε σκληρά με νέες αξιώσεις. Το πρόβλημα αναμενόταν στα εργασιακά ωστόσο το Ταμείο αξίωσε και την λήψη νέων προληπτικών μέτρων για την διετία μετά΄την λήξη του προγράμματος. Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν εξαρχής για την διαπραγμάτευση πως το ΔΝΤ αντί να πιέζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Γερμανία για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα πίεζε την Ελλάδα να πάρει νέα μέτρα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την σκοπιμότητα της αρθρογραφίας Τόμσεν παραμονή της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη ήθελε να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης πριν από την επανάληψη της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και να προκαλέσει εσφαλμένες εντυπώσεις ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πριν από την επιστροφή των τροϊκανών ο Πολ Τόμσεν προειδοποιούσε ότι δεν έχει νόημα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να μπει σε μία σοβαρή συζήτηση και τελικώς αποφάσισε στο παρά πέντε να συμφωνήσει στην επιστροφή της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Το Μαξίμου ενοχλήθηκε περισσότερο γιατί σύμφωνα με όσα είπε και ο πρωθυπουργός μιλώντας για «ανόητους τεχνοκράτες» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το άρθρο των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μάλιστα παρέθεσε δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου στοιχεία που καταδεικνύουν σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες την αναξιοπιστία των ισχυρισμών Τόμσεν αλλά και τις εσφαλμένες εκτιμήσεις στις οποίες προχώρησε το Ταμείο στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί-αν και θα το ήθελε- να πει δημοσίως ότι δεν επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό διότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που προσκάλεσαν με επιστολή το ΔΝΤ να ενταχθεί στην νέα συμφωνία.

Όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις δημιουργούνται φόβοι πως ενδεχομένως το ΔΝΤ να μπλοκάρει ακόμη περισσότερο την διαδικασία επιμένοντας στην νομοθέτηση μέτρων τώρα , κάτι που η κυβέρνηση έχει αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Σε μία τέτοια πιθανότητα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ