ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: ΝΔ και Σόιμπλε σε πλήρη σύμπλευση

Μαξίμου: ΝΔ και Σόιμπλε σε πλήρη σύμπλευση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει και πάλι τα πυρά της η κυβέρνηση, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζουν τη ΝΔ «αποκούμπι» του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανήλθε στην αλλαγή απόφασης του κόμματος, στην ψηφοφορία για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων λέγοντας ότι το ελάχιστο που προκαλεί είναι προβληματισμό.

«Εγείρει ερωτηματικά ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζει πως η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή αντιπολίτευση με σταθερές θέσεις και απόψεις και επισημαίνουν ότι το μπρος-πίσω σε αποφάσεις, όπως στο θέμα της στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν βοηθά ούτε τους πολίτες, ούτε τη χώρα.

Άποψη της κυβέρνησης είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί τον εκτροχιασμό της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Και όχι μόνο αυτό. Πιστεύει και το λέει μέσω των στελεχών της, πως η ΝΔ επιθυμεί το κακό της χώρας, για να προσποριστεί μικροκομματικά οφέλη κι ενδεχομένως για να προκληθεί η πτώση της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου, όμως, επαναλαμβάνει ότι έχει άλλους σχεδιασμούς. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι εκλογές δεν υπάρχουν ούτε καν ως σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού και επαναλαμβάνουν την πεποίθησή τους ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει.

Και μάλιστα εγκαίρως, αφού βάζουν ως στόχο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση όπως λένε στο Cnn Greece αρμόδιες πηγές, ότι θα γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές.

Για την ελληνική κυβέρνηση, ο μόνος συμβιβασμός που μπορεί να γίνει αφορά την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης και για την διετία 2019 και 2020 χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποδοχή προσδιορισμού συγκεκριμένων μέτρων.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι τότε το ΔΝΤ θα ζητήσει χρόνο για να αποφασίσει για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και θα περιοριστεί έως ότου καταλήξει στον ρόλο του παρατηρητή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί την επανασύνδεσή της με την κοινωνία. Σήμερα ο πρωθυπουργός περιοδεύει στην Κρήτη και μάλιστα το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν εξορμήσεις και των υπουργών στην περιφέρεια ώστε τα κορυφαία στελέχη να έρθουν πιο κοντά στον λαό. Οι εξορμήσεις αυτές κρίνονται σκόπιμες σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινωνία είναι δύσπιστη απέναντι στην κυβέρνηση και επιζητεί εξηγήσεις για το μέλλον της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ