ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση διαψεύδει έκτακτο Eurogroup και απαντά όχι στη Γερμανία

Η κυβέρνηση διαψεύδει έκτακτο Eurogroup και απαντά όχι στη Γερμανία
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το νέο θρίλερ που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες έχει να κάνει με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στο CNN Greece θα φτάσει εντός της ημέρας προς το Δ.Σ. του ESM. 

Παρά το γεγονός πως κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως η επιστολή με τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα θα φτάσει εντός της ημέρας σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οργιάζουν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης ακόμα και σήμερα.

Για άλλη μία φορά η εμπλοκή φαίνεται πως ξεκινάει από τη Γερμανία και για αυτό το λόγο οι κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν πως με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη Euroworking Group ή έκτακτου Eurogroup.

Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές θα δοθεί λύση με την οποία θα ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ υπογραμμίζουν με νόημα πως η εφαρμογή των τελευταίων μέτρων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτή ακριβώς η σύνδεση είναι η απαίτηση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, Τόμας Στέφεν ο οποίος είχε ζητήσει τη σύνδεση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ελληνική πλευρά έστω μέσω κυβερνητικών πηγών απαντά αρνητικά στο αίτημα των Γερμανών, κάτι που σίγουρα θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Στην επιστολή πάντως που θα φτάσει εντός της ημέρας προς το Δ.Σ. του ESM γίνεται σαφές πως η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι στο μέλλον δεν θα χορηγήσει εφάπαξ παροχές ειδικά χωρίς να έχει πάρει πρώτα το «πράσινο φως» των θεσμών.

Να σημειωθεί πως η επιστολή που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και υπάρξουν αποκλίσεις λόγω των παροχών Τσίπρα η κυβέρνηση θα λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμη, η επιστολή θα ξεκαθαρίζει πως η παροχή των 617 εκατ. ευρώ της λεγόμενης 13ης σύνταξης θα είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφτεί πέραν του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ