ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Handelsblatt: Υπό πίεση ο Τσίπρας, αναζητά ενόχους

Handelsblatt: Υπό πίεση ο Τσίπρας, αναζητά ενόχους
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τον φόβο της γερμανικής κυβέρνησης να ξεσπάσει μία νέα κρίση στην Ευρώπη αναλύει η Handelsblatt. Ένας λόγος ανησυχίας για το Βερολίνο είναι, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

«Με ανησυχία καταγράφει η γερμανική κυβέρνηση τα μηνύματα που έρχονται από τη νομισματική ένωση. Είτε πρόκειται για τη διαμάχη αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είτε για την εκροή κεφαλαίων από την Ιταλία, αυξάνονται τα σημάδια κρίσης από τη ζώνη του ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη, μολονότι δεν το εκφράζει δημόσια», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της. Στο αναλυτικό δημοσίευμα που ακολουθεί εξηγεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle, τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο παραμένει σε διαρκή εγρήγορση.

Ελλάδα, «η αιώνια υποψήφια για μια κρίση»

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήθελε να μεταδώσει μια ειρηνική διάθεση λόγω Χριστουγέννων. Στην επιστολή του προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ υποσχέθηκε: Η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ανακουφισμένος. H διαφορά διευθετήθηκε, ήταν το μήνυμα που διαδόθηκε αμέσως. Η κλιμάκωση αποσοβήθηκε. Όλα καλά» σημειώνει η Ηandelsblatt στο εν λόγω δημοσίευμα για να θέσει στη συνέχεια το πρόβλημα από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης.

«Όντως όλα καλά; Στην πραγματικότητα ο φόβος για μια νέα κρίση αυξάνεται στο Βερολίνο. Παρά την επιστολή Τσακαλώτου, η διαμάχη για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παραμένει εδώ και καιρό άλυτη. Η αξιολόγηση επιμηκύνεται. Επιπλέον, Ευρώπη και ΔΝΤ διχάζονται αναφορικά με τους όρους του προγράμματος. Αλλά δεν είναι μόνο η αιώνια υποψήφια για μια κρίση Ελλάδα που προκαλεί ανησυχία στο Βερολίνο, αλλά και η Ισπανία και προ πάντων η Ιταλία», αναφέρει το δημοσίευμα, αναλύοντας τα νέα προβλήματα στο διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target-2-System της ΕΚΤ και εφιστώντας την προσοχή στη διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η Handelsblatt «πουθενά αλλού η κρίση δεν είναι πιο αισθητή από ό,τι την Ελλάδα. Ο Τσίπρας είναι υπό πίεση και γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές. Δηλαδή, αναζητά ενόχους. Ο έμπιστος συνεργάτης του και υπ. Τηλεπικοινωνιών Νίκος Παππάς δήλωσε εκ νέου ότι ´είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε από την αρχή δεν ήθελε να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα».

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ παραμένουν, ενώ η όποια λύση φαντάζει ακόμη μακρινή. Εν τέλει απομένει μόνο το Eurogroup στα τέλη Ιανουαρίου, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. «Η λύση πρέπει να βρεθεί νωρίτερα. Η Αθήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα (οικονομικά) μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμούν οι πιστωτές.´Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επανάληψη του Ιουνίου του 2015´», κλείνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

ha

ΔΗΜΟΦΙΛΗ