ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγωνισμός για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών εντός του 2017

Διαγωνισμός για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών εντός του 2017
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σε διαγωνισμό για αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν χρόνια κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του τρέχοντος έτους.

Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί διϋπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν τα έτη 2018 -2020.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, οι προσλήψεις αυτές έχουν τη συναίνεση των θεσμών, αφού είναι εντός της συμφωνίας προσλήψεις/ αποχωρήσεις και επιπλέον έχουν εξοικονομηθεί πόροι από άλλες πηγές.

Σε δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει τη «μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι δεδομένη. Δεδομένη, επίσης είναι, και η νέα κατάσταση που αποτυπώθηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, στοχεύουν όχι στη διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που μας επιτρέπουν πια οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο».

«Μετά το απόλυτα επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έρχονται τώρα οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών να επιβεβαιώσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στην Παιδεία», προσθέτει.

Η δήλωσή του καταλήγει με μια ακόμη εξαγγελία που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Επιπλέον ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές. Από πλευράς μας θα κάνουμε το παν για να επιτευχθεί μία πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο στέρεο βήμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ