ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: χωρίς κοινή συνισταμένη με την Τουρκία επιστρέφει ο Κοτζιάς από τη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: χωρίς κοινή συνισταμένη με την Τουρκία επιστρέφει ο Κοτζιάς από τη Νέα Υόρκη
O Ν. Κοτζιάς με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres Twitter/Mfa

Χωρίς να υπάρξει προσέγγιση στις θέσεις Ελλάδας - Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Αντίθετα ο κ. Κοτζιάς, μεταφέρει στις βαλίτσες του την πρόσθεση του στενού συνεργάτη του Ντ. Τραμπ και νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, M. Flynn, να τον προσκαλέσει στις ΗΠΑ, μόλις ορκιστεί, με τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα διεθνούς πολιτικής και ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ και την κρίση χρέους.

Ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διάσκεψης για το κυπριακό που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, «συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».



Κληθείςνα σχολιάσει εάν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις, απάντησε ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου κ. Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις. Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».



Σχολιάζοντας την επιστολή Ακιντζί στον γ.γ του ΟΗΕ Αν. Γκουτιέρες, στην οποία απορρίπτει την συμμέτοχη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις συνομιλίες της Γενεύης με την ιδιότητα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. «Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε», είπε χαρακτηριστικα.


Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, συνάντησε τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Όπως είπε βασικό θέμα ήταν το Κυπριακό. Αναπτύσσοντας δε τις ελληνικές θέσεις τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα και φυσικά τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Συναντήσεις με συνεργάτες του Ντ. Τραμπ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με στελέχη της νέας κυβέρνησης του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, M. Flynn, την αναπληρώτριά του, τον προσωπάρχη του καθώς και Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται στο επιτελείο του.

Όπως είπε με τους συνεργάτες του νέου αμερικανού προέδρου συζήτησε θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και τις τριμερείς συνεργασίες στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν συζήτησε μαζί τους εκτενώς το Κυπριακό αλλά διαπίστωσε ότι οι Ελληνοαμερικάνοι σύμβουλοι του κ. Τραμπ έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ