ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ

Κυπριακό: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ
EUROKINISSI

Συνεχίζει τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από την ενημέρωση που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί βρίσκονται σε εξέλιξη στην Γενεύη.

Την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες.

Επιπλέον, και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Οι συνομιλίες αυτές έγιναν αφότου ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον πρωθυπουργό πως «δεν νοούνται εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί θα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός στις διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρουσίασε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, κυρίως για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και θα θέσει με σαφήνεια το θέμα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ συζητήθηκαν και οι οριστικές λεπτομέρειες ως προς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε μια ώρα και δέκα λεπτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Ερντογάν τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ