ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέκταση του κόφτη για την διετία 2019-2020 προτείνει ο Τσακαλώτος

Επέκταση του κόφτη για την διετία 2019-2020 προτείνει ο Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το έδαφος για αποδοχή του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου για την περίοδο μετά το 2018 έχει αρχίσει να στρώνει η κυβέρνηση. Ωστόσο όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σε περίπτωση που το αφορολόγητο περιληφθεί σ’ ένα ευρύτερο πακέτο συμφωνίας δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει νομοθέτηση τώρα.

Επί της ουσίας κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν σε υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που θα συνιστούν απλώς μία πολιτική συμφωνία-συμβιβασμό αποκλείοντας την ψήφιση προληπτικών μέτρων από την παρούσα βουλή.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πάντως ότι το θέμα αυτό δεν συζητείται αυτήν την στιγμή στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η χθεσινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών να τείνει ευήκοα ώτα στις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν το μεσημέρι συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στον οποίο και θα παρουσιάσουν το πακέτο των ελληνικών προτάσεων για ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Εκ παραλλήλου θα συνεδριάζει το Euroworking Group από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ένα θετικό σήμα, έστω ένα βήμα που θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο που παρουσιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτείνει μεταξύ άλλων την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για την διετία 2019 και 2020 ενδεχομένως και με μερική περιγραφή των μέτρων για την περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Παράλληλα όμως ως αντίβαρο ζητεί τον προσδιορισμό από τους δανειστές από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν το 2018, ούτως ώστε τότε να επηρεάσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουν συμφωνηθεί.

Εκ παραλλήλου το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του σήμερα στην Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στην οποία Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα μεταβεί στην Γενεύη μόνο εφόσον διαφανούν σημάδια επίλυσης του Κυπριακού και σ’ αυτήν την περίπτωση θα συναντηθεί εκεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ