ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Νέα Διάσκεψη στις 18 Ιανουαρίου – Η κοινή ανακοίνωση

Κυπριακό: Νέα Διάσκεψη στις 18 Ιανουαρίου – Η κοινή ανακοίνωση
REUTERS/

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό, όπως έγινε γνωστό μετά την πρώτη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης στη Γενεύη, όπου υπήρξε έντονο παρασκήνιο και όπως διεφάνη δεν υπήρξε κοινή συνισταμένη για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, κ. Χριστοδουλίδης μετά τη Διάσκεψη σε επίπεδο τεχνοκρατών θα συγκληθεί εκ νέου Διάσκεψη σε πολιτικό πλέον επίπεδο με την ίδια σύνθεση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, ήταν αυτή η οποία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να καταλήξει η Διάσκεψη για την Κύπρο σε αυτή την εισήγηση.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά το πέρας της Διάσκεψης άφησε αιχμές εναντίον της Ελλάδας λέγοντας ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να προχωρήσει όμως η "Αθήνα ήθελε χρόνο".

Όπως είπε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Τουρκία θα ήθελε να ξεκινήσει αμέσως η Διάσκεψη των τεχνοκρατών, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη.

Η κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης

Συγκλήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητηας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.

Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη.

Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετέχοντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική ευαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες.

Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.

- Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ