ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Σαμαράς. Ο Βαρουφάκης δεν λέει αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ανέτρεψε

Αν. Σαμαράς. Ο Βαρουφάκης δεν λέει αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ανέτρεψε
EUROKINISSI

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι ο λαός πληρώνει ακριβά σήμερα τα λάθη και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, «παραμύθια για δράκους» τη ρητορική της κυβέρνησης που δαιμονοποιεί το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε για τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας, ενώ διαψεύδει τις "αποκαλύψεις" Βαρουφάκη ότι ο Σόιμπλε είχε αποφασίσει από τον Ιούνιο του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Δεν λέει την αλήθεια. Είχαμε κι εμείς τις κόντρες μας κατά καιρούς και με την τρόικα και με τον κ. Σόιμπλε. Αλλά επί δικής μας κυβερνήσεως, το Νοέμβριο του 2014, δηλαδή πολύ αργότερα απ’ ό,τι ισχυρίζεται τώρα ο κ. Βαρουφάκης, το Εurogroup και ο κ. Σόϊμπλε, ψήφισανομόφωνα ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει οριστικά από τα Μνημόνια. Και μάλιστα ένα χρόνο και πλέον νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε τότε το Πρόγραμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο newpost.gr και πρόσθεσε:

«Και μας ενέκριναν τότε πιστοληπτική γραμμή στήριξης για ένα χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε ομαλά στις αγορές, χωρίς κινδύνους από εξωγενείς διακυμάνσεις. Συνεπώς, τι μας λέει ο κ. Βαρουφάκης; Απλά θέλει να δώσει άλλοθι στον εαυτό του και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι τάχα δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που μας ανέτρεψε τότε με την Προεδρική εκλογή, αλλά κάποιος άλλος που είχε πάρει προ πολλού την απόφαση να μας ανατρέψει απ’ έξω».

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε την δριμεία κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Ε λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μας ανέτρεψε. Και όσοι τότε μέσα στη Βουλή, αρνήθηκαν να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Και ιδιαίτερα εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την καταστροφή...

Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψαν την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βαρουφάκης προσωπικά, ευθύνονται που οδηγηθήκαμε στο τρίτο, χειρότερο Μνημόνιο και στα capital controls. Κανείς άλλος...».

Πυρά Σαμαρά σε Τσίπρα

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε με σκληρή γλώσσα και για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
«Δεν είχα ποτέ ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες. Καταλαβαίναμε τότε πως όσα υπόσχονταν ο κ. Τσίπρας, θα έφερναν χειρότερα, και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για καθένα από τους πολίτες προσωπικά.

Οφείλαμε, τουλάχιστον, να προειδοποιήσουμε τον κόσμο γι’ αυτά. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Και μας είπαν τότε ότι κινδυνολογούσαμε.

Κι όλα εκείνα για τα οποία προειδοποιούσαμε βγήκαν αληθινά. Δυστυχώς. Σήμερα, δεν είναι εγώ που μιλάω για ενδεχόμενο τέταρτο μνημόνιο. Ακούω άλλους, όμως, να μιλούν γι’ αυτό, όλο και περισσότερο. Κι αυτό με ανησυχεί.

Τώρα ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει ανάπτυξη, πράγματι, μόνο που η ανάπτυξη δεν ...εξαγγέλλεται». Η ανάπτυξη απαιτεί – και προϋποθέτει - μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, κλίμα εμπιστοσύνης και απαραιτήτως φορολογικές μειώσεις...

Όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, η εμπιστοσύνη κλονίζεται όλο και περισσότερο, ενώ οι φόροι αντί να μειωθούν, αυξάνονται συνέχεια όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Αφήστε που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου διογκώνονται συνεχώς, ενώ παράλληλα και οι οφειλές των πολιτών προς το κράτος εκτοξεύονται και εκείνες».

Δεν φταίει ο Σόιμπλε

«Ανεξαρτήτως των απόψεων του κ. Σόϊμπλε, δεν φταίει αυτός, ούτε το ΔΝΤ ούτε κανένας ξένος, για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει, φρέναρε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που είχαμε δρομολογήσει, κι όσα δεν τα ματαίωσε, σήμερα τα έχει βαλτώσει. Δεν φταίει κανένας ξένος που ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος μας κατά δεκάδες δισεκατομμύρια», επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε:

Κι εμείς την ίδια τρόικα είχαμε απέναντι. Αλλά προσέξτε. Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να αυξάνουμε συνεχώς το ΦΠΑ (αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Εστίαση, το μειώναμε). Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να μειώσουμε το αφορολόγητο, αντίθετα το είχαμε αυξήσει. Πιάναμε τους στόχους, χωρίς να τριπλασιάζουμε τους ασφαλιστικές εισφορές ή να διπλασιάζουμε την προκαταβολή φόρου. Και βεβαίως, χωρίς capital controls στις τράπεζες. Ενώ το χρέος μας ήταν βιώσιμο τότε. Πράγμα που παραδέχθηκε εκ των υστέρων και το ΔΝΤ.

Μπορεί να έχει κανείς ό,τι διαφωνία θέλει με τους δανειστές συνολικά ή με τον καθένα εξ αυτών προσωπικά...

Αλλά για όσα συνέβησαν από τις αρχές του 2015 μέχρι και τώρα, μέσα στη χώρα είναι το μεγαλύτερο φταίξιμο: Τα λάθη και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός. Και τα πληρώνει πολύ ακριβά. Κι όσο συνεχίζονται αυτά τα λάθη, ο λογαριασμός θα μεγαλώνει.

Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για δράκους».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταλήγοντας και αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι έχει τις καλύτερες αναμνήσεις. «Όταν βάζαμε τα πράγματα κάτω, τα συζητάγαμε και παίρναμε τις πιο τολμηρές αποφάσεις, θέτοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ