ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και με τρίτη παρέμβαση ο Ξυδάκης επιμένει στα περί δραχμής

Και με τρίτη παρέμβαση ο Ξυδάκης επιμένει στα περί δραχμής
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Εμμένει στις απόψεις του περί δραχμής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και με τρίτη του παρέμβαση μέσα σε λίγες ώρες τονίζοντας πως «δεν πρέπει να έχουμε ταμπού».Η νέα αυτή δήλωση αναμένεται να προκαλέσει νέα σειρά αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Μέγαρο Μαξίμου. 

Με το σάλο που προκάλεσαν οι πρωινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Νίκος Ξυδάκης με ανάρτησή του στο Facebook επιχείρησε να τα μαζέψει, εμμένοντας στις θέσεις του, ενώ λίγο αργότερα με δήλωσή του στη Βουλή, στις τηλεοπτικές κάμερες, ανέφερε ότι ο λαός πρέπει να αποκτήσει όραμα και ελπίδα με κάθε πρόσφορο μέσο και εργαλείο.

«Τώρα που είμαστε στο ευρώ, με το ευρώ...», είπε και δήλωσε ότι πρέπει «να έχουμε την παρρησία και το κόστος να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά... Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη, έχει ως εξής:

«Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.

Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.

Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

Δημοσιογράφος: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing;

Ν. Ξυδάκης: Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.

Δημοσιογράφος: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όι)Ή επανέρχεστε στο παλιό του κου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;

Ν. Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.

Δημοσιογράφος: Με ευρώ;

Ν. Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ.

Δημοσιογράφος: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής.

Ν. Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;

Ν. Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ