ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Οι βουλευτές να πληρώσουν τα δάνεια κομμάτων με τις αποζημιώσεις τους

Ν. Παππάς: Οι βουλευτές να πληρώσουν τα δάνεια κομμάτων με τις αποζημιώσεις τους
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στα κρατικά ταμεία από τέλη χρήσης και φόρο διαφήμισης στα τηλεοπτικά κανάλια σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, που υπεραμύνθηκε την πολιτική του στο θέμα των αδειών και τόνισε πως με την τωρινή κυβέρνηση «δεν ισχύει ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν».

Ο κ. Παππάς μίλησε για τα 250 εκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση από τις νέες άδειες και σημείωσε, μιλώντας «Στο Κόκκινο», πως αν δεν είχε σταματήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης σήμερα η κατάσταση θα ήταν «εντελώς διαφορετική».

Αποκάλυψε πως εντός των επόμενων ημερών οι υπερθεαματιστές θα πάρουν πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν «αφού συμψηφιστούν πρώτα με όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Κάλεσε για ακόμη μια φορά να προχωρήσει την διαδικασία αδειοδότησης άμεσα και επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για καθυστερήσεις.

Αμφισβήτησε ανοιχτά την ικανότητα του ΔΝΤ να καταγράφει σωστά τα μεγέθη και να κάνει εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. «Θα πρέπει πλέον να γίνει μία ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση, στη βάση ποιων εκτιμήσεων γίνεται ο διάλογος» με τους δανειστές είπε και διευκρίνισε πως είναι «χαώδης η απόσταση στις εκτιμήσεις ... δεν μπορεί η κουβέντα να γίνεται στον αέρα».

«Προειδοποιώ τα τρολ της ΝΔ, η Ελλάδα δεν εγείρει θέμα ΔΝΤ, το κάνει το ίδιο το Ταμείο» αμφισβητώντας την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όταν καταστατικά εμπλέκεται μόνο σε περιπτώσεις που αυτό είναι βιώσιμο, προσέθεσε.

Η τεχνογνωσία του Ταμείου και η ικανότητά του να μετρά αμφισβητείται τόνισε, ενώ υπενθύμισε πως η ελάφρυνση του χρέους ξεκίνησε χωρίς αυτό. Η συζήτηση αυτή θα γίνει ανοιχτά και δημόσια, θα κληθούν να τοποθετηθούν όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό πρόβλημα για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό η δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πολύ «πάρα πολύ καλή» πορεία της Ελλάδας «άνοιξε το παράθυρο για παρουσία του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση ... ένας παρατηρητής θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι πρόκειται για μήνυμα ότι "δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σας"» προς το ΔΝΤ, όπως είπε.

Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αναπτύσσει σειρά διπλωματικών και άλλων κινήσεων, όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση».

Σαν αποτέλεσμα της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και των πολιτικών του επιλογών και κινήσεων, υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης και τη Γερμανία, όπου πλέον οι Σοσιαλιστές «αναστοχάζονται μήπως ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι η διέξοδος ... κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό θα γινόταν χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, τις νίκες του, τις αντοχές, τις οικονομικές επιτυχίες ... το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην Ευρώπη δεν θα αμφισβητείτο», τόνισε ο κ.Παππάς.

Σχολίασε την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ σημειώνοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρουν θέση για το πώς θα αποπληρωθούν οι οφειλές τους και πρότεινε οι βουλευτές των κομμάτων να δώσουν μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης σε πάγια βάση, «τα στελέχη ως πρόσωπα να επωμιστούν το βάρος». Σε μία εκδοχή αλλαγής ΑΦΜ, θα υπήρχε κίνδυνος διασυρμού, όπως είπε.

«Είναι λογικό να υπάρχει προσδοκία θωράκισης του θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει να το κοιτάξουμε με πολύ μεγάλη ζέση και επισπεύδοντας τις διαδικασίες», εκτίμησε μιλώντας για μια πιθανή νομοθετική παρέμβαση για τα χρέη των κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ