ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015

Ντ. Μπακογιάννη:  Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει τρίτη αποτυχημένη διαπραγμάτευση. Η ΝΔ αλλά και η ελληνική κοινωνία θέλει εκλογές. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015, δεν έχει άλλες αντοχές». Αυτό τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της.

Η υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την αδυναμία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης – μιας αδυναμίας που «βαραίνει ακόμη περισσότερο στους Έλληνες πολίτες», όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η αέναη διαπραγμάτευση και τα καουμποϊλίκια κόστισαν στην Ελλάδα ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και 8 δισ. μέτρα την πρώτη φορά. Τη δεύτερη φορά κόστισαν ένα υπερταμείο που δέσμευσε την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια και έναν αυτόματο κόφτη. Πόσο άραγε θα κοστίσει η τρίτη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, όταν ο ίδιος δηλώνει ότι έχει τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα και ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για το 30%; Αναρωτιέμαι με ποια διαπραγματευτική ισχύ προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει τρίτη αποτυχημένη διαπραγμάτευση», τόνισε.

Ερωτηθείσα για την πορεία της οικονομίας της χώρας και το αν έχει μπει σε πορεία ανάπτυξης είπε: «Ας μη ξεχνούμε βέβαια ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σε ύφεση μια οικονομία που βρισκόταν σε έστω οριακή ανάπτυξη. Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε πολυετή βάση που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προϋποθέτει διαρθρωτικές παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας στις οποίες δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει αλλεργία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κωλυσιεργεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και όταν τις νομοθετεί στη συνέχεια καθυστερεί την εφαρμογή τους» και τόνισε πως αυτό συμβαίνει γιατί είναι μεταρρυθμίσεις που δεν τις «ενστερνίζεται, κάτι που αδυνατίζει την εμβέλεια τους καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψής τους με την πρώτη ευκαιρία».

«Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές, δυναμιτίζει συνεχώς το πολιτικό περιβάλλον, συντηρώντας την επικίνδυνη και ανεύθυνη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», υπογράμμισε η βουλευτής και έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη. «(...) φορτώνει τη δημόσια διοίκηση με πρόσθετες διαδικασίες, υπηρεσίες και πρόσθετους υπαλλήλους, όχι εκεί που χρειάζονται, όπως στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση, αλλά εκεί που θέλει το κόμμα», είπε ακόμη.

Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αναγκαίες σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη.

Είναι απαραίτητο ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις ακαμψίες του παρελθόντος και ανταγωνιστικό ως προς τις απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Ένα σχέδιο με βασικό άξονα τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, την προώθηση των εμπορεύσιμων αγαθών, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για τον γενικό άξονα των κινήσεων που θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, κάνοντας λόγο για γρήγορες αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.

«Δεν θα δημιουργήσουμε νέα κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών, ανταγωνιστική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν στεγνώσει το μελάνι της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα προχωρήσουμε την επένδυση του Ελληνικού, που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεν θα την αφήσουμε στα χαρτιά βάζοντας συνεχώς προσκόμματα. Θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, για να γίνει πιο αποδοτικό και να ενισχυθούν υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, όπως αυτές που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και θα μειώσουμε Οργανισμούς οι οποίοι σήμερα είναι απλώς βάρος. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να αλλάξει επειγόντως το ακολουθούμενο «μείγμα» της οικονομικής πολιτικής που δίνει βάρος στην αύξηση των φόρων αντί του περιορισμού των δημοσίων δαπανών», αποκάλυψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ