ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τζανακόπουλος απάντησε στον Φίλη για το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Ο Τζανακόπουλος απάντησε στον Φίλη για το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο Νίκο Φίλη και στα όσα είπε για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

«Βεβαίως μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται έστω δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα.

"Και αυτή τη στιγμή" πρόσθεσε "το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας".

Επιπλέον, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο -και κυρίως- από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της τοποθέτησης που έκανε στην ΚΕ. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ανέδειξε 5 κεντρικά σημεία επί των οποίων θα πρέπει, όπως είπε, να «ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες».

Αυτά τα σημεία είναι τα εξής: α) για την κυβέρνηση ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο δείκτης του μεριδίου μισθών προς το ΑΕΠ και αν καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική του τάση, αυτό είναι σημάδι μείωση των ανισοτήτων και, άρα, ο βασικός δείκτης των επιδόσεων της κυβέρνησης β) τα ζητήματα και οι πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος γ) το προσφυγικό δ) Δημοκρατικές ελευθερίες ε) Η στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξάλλου υπάρχει ένα αντισυστημικό ρεύμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να το εκφράσει. Σημείωσε πως το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι τι είδους πρόσημο θα λάβει αυτή η αμφισβήτηση, αν το ρεύμα αυτό θα πάρει προοδευτικό ή ακροδεξιό πρόσημο.

Και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν αυτή τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ