ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ: Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ: Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του SP, Arnold Merkies, στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με την εφημερίδα Financieele Dagblad, δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει.

"Ναι, έτσι είναι τα πράγματα και για αυτό οι προσπάθειές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΔΝΤ, επικεντρώνονται στο να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο", πρόσθεσε.

Στο δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε τη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, πως δεν θα παράσχει βοήθεια χωρίς το ΔΝΤ. Αντίστοιχη είναι η γερμανική θέση.

"Δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Και είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο από οικονομικής αλλά και από πολιτικής άποψης και αυτό θα κάνουμε. Tο ΔΝΤ δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα", είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Έχει υποτιμηθεί πόση θα είναι η έκταση της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη


Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει υποτιμηθεί πόση θα είναι η έκταση της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. "Όσοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα", είπε χαρακτηριστικά.

Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Οι συνομιλίες της Αθήνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της απασχόλησης, της ενέργειας, των δημοσιονομικών στόχων και της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους παρατείνονται επί μήνες, αναζωπυρώνοντας τους φόβους περί νέας κρίσης στην ευρωζώνη.

Χθες ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου,ενώ στις αρχές του μήνα είχε επιτεθεί στο ΔΝΤ κατηγορώντας το ότι είναι πολύ σκληρό με την Ελλάδα...

«Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Γιούρογκρουπ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό και προσέθεσε: «Επίσης το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει».

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει το ταχύτερο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Μάρτιο και να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές.

Κατά τον Ντάισελμπλουμ, οι επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΕ και του
ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πριν η Ευρωομάδα εγκρίνει μια συμφωνία. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επιστροφή τους.

Ωστόσο, σε επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα το βράδυ της Τρίτης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ