ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμπιστευτικότητα» ζητά το Μαξίμου για τα περί την διαπραγμάτευση

«Εμπιστευτικότητα» ζητά το Μαξίμου για τα περί την διαπραγμάτευση
REUTERS/Michalis Karagiannis

Ως «λίγο καλύτερη από τις προσδοκίες» αποτιμάται η κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Eurogroup, όμως η κυβέρνηση περιμένει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για να δει τις πραγματικές διαθέσεις της τρόικας.

Και να καταλάβει τι ακριβώς θα ζητήσουν και πώς τα μέτρα που θα προτείνουν θα επηρεάσουν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Σε γενικές γραμμές στο Μαξίμου κυριαρχεί περισσότερο ένα κλίμα αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παρά μία αίσθηση ανησυχίας για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα στελέχη της να είναι προσεκτικά στην διαχείριση των πληροφοριών που έχουν περί την διαπραγμάτευση κι εξ αυτού του λόγου απαίτησε προχθές από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να τηρήσουν (για μία ακόμη φορά) την αρχή της εμπιστευτικότητας αποφεύγοντας να δίνουν λεπτομέρειες για όσα σχετίζονται με την συμφωνία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πάντως, προβληματισμό προκαλούν δηλώσεις βουλευτών όπως για παράδειγμα του Νίκου Μανιού που πιστεύουν ότι επειδή αφορολόγητο και περικοπές στις συντάξεις συνιστούν λιτότητα τότε οι δανειστές θα πρέπει να βρουν μία άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει. Το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι κανένας από τους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα προκαλέσει βλάβη στην κυβερνητική πλειοψηφία καταψηφίζοντας τα μέτρα.

Ομοίως το Μαξίμου πήρε αποστάσεις από την όλη συζήτηση γύρω από την ερώτηση 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά που είδε το φως της δημοσιότητας αν και δεν είχε κατατεθεί. Και ούτε πρόκειται να κατατεθεί, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον υπουργό εξηγώντας στο CNN Greece ότι την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε ναρκοπέδιο δεν βοηθούν τέτοιες κινήσεις.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν επίσης ότι ούτε ο Νίκος Φίλης ούτε οι υπόλοιποι βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έχουν καμία πρόθεση να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία των επίμαχων μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ