ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειρωνείες Τσακαλώτου για την «εξαφάνισή του» - Άγνοια για το πακέτο μέτρων

Ειρωνείες Τσακαλώτου για την «εξαφάνισή του» - Άγνοια για το πακέτο μέτρων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μετά τις αντιδράσεις και τα καυστικά σχόλια περί σιωπής και "εξαφάνισης" Τσακαλώτου για τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών προσήλθε στη Βουλή και με αρκετή δόση ειρωνείας δήλωσε συγκινημένος από τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης.

Ούτε η συγχωρεμένη η μανούλα μου δεν θα έλεγε ότι έκανε μαύρα μάτια να με δει αν περνούσε μια μέρα»,

σχολίασε με το γνωστό του ύφος ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε πάντως, να προσδιορίσει το «πακέτο» που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση. «Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση, αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο».

Στην τοποθέτησή του διέψευσε ότι η απουσία των τελευταίων ημερών σημαίνει και αποστασιοποίηση από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «υπάρχει συλλογική ευθύνη όταν μιλά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλά για όλη την κυβέρνηση».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του παρέπεμψε στις δηλώσεις Μοσκοβισί, λέγοντας πως «όλα τα λεφτά» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε.

Όταν δημοσιογράφος τον ρωτά πώς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει νέα μέτρα απαντά «net» δηλαδή καθαρά... Παρόλο που εσείς περιμένατε ότι εμείς θα πάρουμε μέτρα καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει το είπε ο Μοσκοβισί ξεκάθαρα. Είπε δεν θα πάρει "καθαρά μέτρα"»,

είπε και συνέχισε λέγοντας πως για αυτό ο Ντάϊσεμπλουμ είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές εντός του φακέλου φορολογίας και κοινωνικού φακέλου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια να ανατραπεί η εικόνα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση. «Βάλατε όλα τα αυγά στα καλάθια ότι δεν θα βγει και χάσατε... Βάλατε όλα τα αυγά ότι θα πέσει τώρα η κυβέρνηση, ότι δεν θα βγει η διαπραγμάτευση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είχατε πει για κόκκινες γραμμές, αλλά βλέπουμε να έρχεται μείωση αφορολόγητου και συντάξεων», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και επικαλέστηκε ρήση του Μαρκ Τουέϊν για το ποια είναι η διαφορά της γάτας και του ψέματος. «Η γάτα έχει επτά ζωές, πόσα ψέματα πρέπει να ακούσουμε;», είπε και σημείωσε πως το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και τα γνωστά ευφυολογήματα του υπουργού Οικονομικών.

«Δεν ξέρω τι θα καταφέρω στη διαπραγμάτευση, αλλά αναβαθμίζω τις λογοτεχνικές σας αναφορές... Και τον Τουέιν ξέρετε και τον Ντύλαν...», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

«Είχατε πει πως αν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 9000 ευρώ, θα παραιτηθείτε και ότι η προληπτική νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική», ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Για φαντεζί προπαγάνδα υπουργών μετά το Eurogroup, μίλησε από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, ενώ ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ είπε ότι αυτό που εξαφανίστηκε δεν είναι ο υπουργός Οικονομικών αλλά το λαϊκό εισόδημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ