ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομιμοποίηση της κάνναβης ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νομιμοποίηση της κάνναβης ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν με ερώτηση τους στη Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μάκη Μπαλαούρα.

Οι βουλευτές επικαλούμενοι το πόρισμα της Ομάδα Εργασίας για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης που συστάθηκε πέρυσι στο υπουργείο Υγείας, αναφέρονται στη θετική της επίδραση σε ορισμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι:

Α. «Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Β. «Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες»" αναφέρουν στην ερώτηση τους και επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ