ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Βερναρδάκης: 5η φάλαγγα στην διαπραγμάτευση η ΝΔ, θέλει νέο μνημόνιο

Χ. Βερναρδάκης: 5η φάλαγγα στην διαπραγμάτευση η ΝΔ, θέλει νέο μνημόνιο
EUROKINISSI

Δριμύ κατηγορώ κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης σχολιάζοντας την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και του αρχηγού του, Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε το κόμμα πως συμπεριφέρεται σαν πέμπτη φάλαγγα και επιθυμεί νέο μνημόνιο.

Ο υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς θα ήταν χρήσιμη μια διαφορετική στάση, διότι είναι και πολιτική εκτίμησή μου αυτή, ότι αν για κάποιο λόγο, μαγικό βεβαίως, η ΝΔ δεν συμπεριφερόταν ως 5η φάλαγγα και μάλιστα εκτός Ελλάδος, εννοείται ότι και θα είχαν κλείσει και χρονικά πολύ νωρίτερα και θα δείχναμε εν πάση περιπτώσει ότι υπάρχει και ένα μέτωπο αν μη τι άλλο σε ορισμένες βασικές γραμμές που αφορούν τις επιπτώσεις της κοινωνίας».

«Αλλά είναι προφανές ότι βεβαίως η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί ένα 4ο μνημόνιο», τόνισε συνεχίζοντας την επίθεση και εξήγησε: «διότι αυτή είναι η ουσία του πολιτικού της προγράμματος. Δεν έχει σημασία αν αυτό θα είναι συμφωνημένο».

«Στην πραγματικότητα πηγαίνοντας στο εξωτερικό περνά ένα μήνυμα στους δανειστές ότι το δικό της πρόγραμμα είναι πολύ πιο προωθημένο από τις δικές τους απαιτήσεις. Επομένως, «μην κλείσετε τώρα την αξιολόγηση, διότι εγώ μπορώ να σας δώσω πολύ περισσότερα πράγματα». Ένα παράδειγμα το ομολόγησε και χθες: είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο. Δηλαδή καταφεύγει πάλι σε μια δοκιμασμένη συνταγή την οποία εφάρμοσαν τα πρώτα μνημόνια. ... στην ουσία το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα 4ο μνημόνιο, ακραία νεοφιλελεύθερο. Και προσπαθεί βεβαίως να διαχειριστεί το κατά πόσο αυτό θα το χρεώσει στην κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση ή δεν θα κλείσει την αξιολόγηση».

Σχολιάζοντας την στάση του κόμματος μετά την συμφωνία στο Eurogroup ο υπουργός μίλησε για «μια πολύ μεγάλη στρατηγική αμηχανία» και κατάρρευση του αφηγήματος που λέει ότι «όσο αργείτε να κλείσετε την αξιολόγηση τόσο μεγαλώνει το κόστος».

Επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ο μόνος αποδέκτης σκληρής κριτικής όμως. Ο υπουργός σχολίασε δυσμενώς και το ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας την πιθανότητα συνεργασίας μαζί του αυτή την στιγμή. «Με το σημερινό ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο κατ' αρχήν αυτήν τη στιγμή είναι ένα μνημονιακό κόμμα. Ένα κόμμα στο οποίο οφείλεται και η μεγάλη κρίση του 2010 και η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη τοποθέτησης από μέρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την σκληρή γραμμή λιτότητας και τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν λόγο αυτής κρύβει «εκλογικίστικα» παιχνίδια.

«Εάν βεβαίως το ΠΑΣΟΚ καθαρίσει αυτή την νεοφιλελεύθερη αντίληψη, εάν ξεκαθαρίσει δηλαδή με το νεοφιλελεύθερο πρόσφατο παρελθόν του και κυρίως με τους μηχανισμούς διαπλοκής που το κρατούν εξαρτημένο ως πολιτικό κόμμα, και ξανάβαζε βεβαίως στο επίκεντρο της προβληματικής του το κοινωνικό ζήτημα (δηλαδή με ποια οικονομική ανάπτυξη πάμε, με ποιους πόρους κοινωνικούς, υπέρ ποίων), τότε πραγματικά θα άνοιγε μια συζήτηση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας», ξεκαθάρισε αφήνοντας ανοιχτό ένα παράθυρο.

Κινδυνολογία όσα ακούγονται για νέα μέτρα

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση ο υπουργός Επικρατείας έθεσε ως χρονοδιάγραμμα για το τέλος των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο την 20η Μαρτίου, «ο στόχος είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη λέμε και συγκεκριμένη ημέρα. Είναι εφικτό, ναι», είπε, ενώ αναφερόμενος για τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης μίλησε για ανάγκη συμφωνίας με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

«Οι κόκκινες γραμμές είναι η συμφωνία, το σχέδιο της πολιτικής συμφωνίας που έχει δρομολογηθεί από τη συμφωνία του Eurogroup. Η τεχνική συμφωνία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζει, να βλέπει πολύ συγκεκριμένα τις τεχνικές διαστάσεις της πολιτικής συμφωνίας, η οποία υπήρξε στο Eurogroup», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως όλα όσα ακούγονται για επιπλέον μέτρα ή εφαρμογές «από το 2018 ή από σήμερα κιόλας, δεν ισχύουν. Δεν έχουν τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως το πλαίσιο είναι ότι δεν υπάρχει επιπλέον λιτότητα και πως οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα χρειαστεί να εφαρμοστούν μετά το 2019 θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Δηλαδή, στην ουσία, αν εφαρμοστεί μια κάποια επιβάρυνση θα υπάρχει και η αντίστοιχη ελάφρυνση».

«Οι εταίροι και οι συνομιλητές κινούνται στη βάση της πολιτικής συμφωνίας που έχει συμφωνηθεί. Επομένως διάφορα πράγματα τα οποία ακούγονται ως επιπλέον μέτρα είναι κινδυνολογία, δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αυτήν τη στιγμή στο τεχνικό επίπεδο», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση «τετραγωνισμός του κύκλου»

Τo διαπραγματευτικό ναυάγιο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ