ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup Live: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση

Eurogroup Live: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση
REUTERS/Yves Herman

Άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup για την ελληνική οικονομία ολοκληρώθηκε με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει χαμηλές προσδοκίες, αλλά να ελπίζει να προχωρήσει η διαδικασία έτσι ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον μία συμφωνία τον Απρίλιο στο Eurogroup της Μάλτας. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να προσδοκά από το σημερινό Eurogroup μόνον μία δήλωση προόδου από τους εταίρους και μια ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. 

Ωστόσο, Ευρωπαίος, αξιωματούχος, με γνώση της διαπραγμάτευσης, έχει αμφιβολίες ως προς το αν προλαβαίνουν, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Παραδέχεται, ότι η στασιμότητα δεν αποτελεί λύση. Δύσκολα, όμως το Μαξίμου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πουν "ναι" σε:

- Εφάπαξ περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019,

​- Πώληση μονάδων της ΔΕΗ,

​- Πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, κ.λπ.

ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αμετακίνητοι σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αλλά και τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης (θέμα που θα απασχολήσει ξεχωριστά το σημερινό Eurogroup). Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συναίνεση στη μείωση των συντάξεων και να έχει ήδη αποδεχθεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις εκδοθείσες πριν από τον Μάιο του 2016 συντάξεις από το 2020. Ωστόσο, δεν επιθυμεί την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που ζητούν οι θεσμοί, αλλά τη σταδιακή της εξάλειψη σε βάθος πενταετίας.

Μεγάλο αγκάθι στα εργασιακά είναι οι απολύσεις, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών. Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες ομαδικές απολύσεις με όριο 10% τον μήνα, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες και θεσμοθέτηση του lock out. Η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση, ωστόσο συνάντησε την έντονη διαφωνία θεσμών και ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ