ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υπόγεια σύγκρουση Τσίπρα - Σκουρλέτη και το «μασάζ» στους βουλευτές

Η υπόγεια σύγκρουση Τσίπρα - Σκουρλέτη και το «μασάζ» στους βουλευτές
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναταράξεις... υψηλής τάσης έχει προκαλέσει εντός ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με φόντο και τη διαφαινόμενη σύγκρουση κορυφής με "πρωταγωνιστές" τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών.

Μετά την διαφοροποίηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της ΔΕΗ, πολλοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ενημέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ειδικά σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ.

Προφανής στόχος του Μαξίμου είναι να μην υπάρξουν απώλειες στην επικείμενη ψήφιση των μέτρων και γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να μετριαστούν οι τριβές που προκάλεσε το ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ.

Το πρώτο... κρας τεστ με βουλευτές που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει σήμερα, με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη να αναλαμβάνει την προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει την Τρίτη σειρά συναντήσεων με βουλευτές των νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών, τους οποίους θα ενημερώσει για το ζήτημα της πώλησης της ΔΕΗ.

Όμως δεν είναι μόνο το ζήτημα της ενέργειας που έχει προκαλέσει τριβές, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και για τα άλλα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό.

Νέο μέτωπο Τσίπρα-Σκουρλέτη

Η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στο ζήτημα της ΔΕΗ, άνοιξε νέο μέτωπο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η δύσκολη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να περάσει τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να κάμψει έτσι τις αντιστάσεις ορισμένων βουλευτών, ωστόσο αρκετοί στα ενδότερα της κυβέρνησης πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε μια σύγκρουση κορυφής, με «πρωταγωνιστές» τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως παίρνει πάνω του τη διαχείριση διαφοροποιήσεων, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας.

Σύμφωνα, μάλιστα με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι:

Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό.

Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής.

Στόχος του Μαξίμου διττός: Αφενός να δώσει κάλυψη σε όσους βουλευτές κάνουν δεύτερες σκέψεις για την ψήφιση της συμφωνίας και αφετέρου να στείλει μήνυμα ότι δεν θα γίνουν ανεκτές διαφοροποιήσεις ή αμφισβητήσεις της κυριαρχίας του πρωθυπουργού εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τον Πάνο Σκουρλέτη, εκφράζοντας τις έντονες αντιρρήσεις τους για το ενδεχόμενο πώλησης παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Ένας εξ αυτών ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος, παρόλο που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημοσίως, εκφράζει ότι το θέμα της ΔΕΗ αγγίζει ευαίσθητες χορδές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ήταν ξεκάθαρος: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, από ότι θα κάνουν τελικά τα μέτρα.

Στον αντίποδα βρίσκονται, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και στελέχη που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση που ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο πώλησης των παραγωγικών μονάδων. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της ΔΕΗ πρέπει να λυθεί όπως έγινε με το θέμα της COSCO.

«Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αναφορικά με τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε είχαν βαλτώσει τα έργα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ