ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βαλέτα δεν θα βγάλει λευκό καπνό

Η Βαλέτα δεν θα βγάλει λευκό καπνό

Άλλη μία χαμένη ευκαιρία φαίνεται ότι θα είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου καθώς φαίνεται ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν ακόμα αρκετά ανοικτά ζητήματα και δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Πρωταρχικός στόχος του Μαξίμου είναι να επιστρέψει άμεσα η Τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία. Η επιμονή του ΔΝΤ τόσο για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου των νέων μειώσεων στις συντάξεις όσο και της περικοπής του αφορολογήτου, εμφανίζεται να είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος λόγος της καθυστέρησης.

Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι απομένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες για το κλείσιμο της συμφωνίας, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την προοπτική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας».

Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε ότι όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης τόσο μεγαλύτερο περιθώριο δίνεται στο ΔΝΤ να ζητά πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Μέτρα και χρέος πάνε μαζί

Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο» και προσέθεσε πως «θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Μη κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων συνέδεσε την πρωθυπουργική αναφορά με την αλληλουχία που θέλει η κυβέρνηση να τηρηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
«Ζητάμε να κάνουμε μια ανταλλαγή χέρι με χέρι. Σας δίνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας δίνετε το χρέος. Αυτό είναι προϋπόθεση για μια πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως από τη στιγμή που ολοκληρωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας και υπάρξει το staff level agreement, όλο το βάρος θα πέσει στο ΔΝΤ και στην Γερμανία.

Τζανακόπουλος: Εντός των επόμενων ημερών οι εξελίξεις

Παράλληλα, εξελίξεις και μάλιστα σύντομα, σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξαπολύοντας και τα βέλη του στο ΔΝΤ, στο οποίο καταλογίζει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Βόμβα από Παπαχριστόπουλο και «όχι» από ΝΔ

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος αποκάλυψε σήμερα ότι το αφορολόγητο πέφτει στα 5.900 ευρώ για τους παντρεμένους και στα 5.600 ευρώ για τους άγαμους, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Χρήστου Σταϊκούρα ξεκαθάριζε, για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα: «Η ΝΔ δεν θα γίνει "δεκανίκι" στην κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και αποτυχία. Νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα ψηφίσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ