ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική ανάσα από τη συμφωνία

Κυβερνητική ανάσα από τη συμφωνία
Ανακούφιση στην κυβέρνηση από τη συμφωνία (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μικρή ανάσα παίρνει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και τον Νόμο Κατσέλη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η λύση που τελικώς συμφωνήθηκε –και αποτελεί οπωσδήποτε προϊόν συμβιβασμού και των δύο πλευρών– καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια και εμπεριέχει και εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποκλείουν τελικώς τους λεγόμενους «μπαταχτσήδες» από την προστασία για την πρώτη κατοικία.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ψηφιστούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, καθώς μόνο έτσι το Euroworking Group θα εγκρίνει, σε πρώτη φάση, την αποδέσμευση της δόσης των 2+10 δις ευρώ που περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου ως “μάννα εξ ουρανού”.Ακολούθως την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει και ο ESM να ανάψει το πράσινο φως για την απελευθέρωση των χρημάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως ακόμη και απόψε η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Βουλή τα σχετικά νομοθετήματα ούτως ώστε να συζητηθούν στην Επιτροπή την Τετάρτη και την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή να ψηφιστούν.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα 35νθήμερο κατά το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει απίστευτες ταχύτητες για να εμφανιστεί συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της.Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016, ενώ έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και το ασφαλιστικό.

Το ασφαλιστικό θεωρείται μεγάλο «αγκάθι» καθώς αναμένεται να επιφέρει πολλές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και μπορεί να επηρεάσει βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κοινοβουλευτικής συνοχής κι αυτό γιατί οι βουλευτές γνωρίζουν πως εφόσον περάσει ο νομοθετικός Γολγοθάς μετά θα επικρατήσει μία σχετική κοινοβουλευτική ηρεμία.

Πάντως, πολύ σύντομα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταθέσει στην Βουλή και το νομοσχέδιο με τα δεύτερα προαπαιτούμενα το οποίο εφόσον ψηφιστεί θα απελευθερώσει ένα ακόμη δις ευρώ ως το τελευταίο τμήμα της πρώτης δόσης.

Ο πρωθυπουργός που αναχωρεί σήμερα για την Κωνσταντινούπολη έχει δώσει οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ούτως ώστε χωρίς καθυστερήσεις η κυβέρνηση να υλοποιήσει στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα όλα τα συμπεφωνημένα με τους θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ